Ukrajna-Oroszország háború július 29-augusztus 4

2024/08/05. - írta: optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon

Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

 Az ukránok drónokat, rakétákat semmisítettek meg, és csapást mértek egy fegyver- és haditechnikai raktárra az oroszországi Kurszkban. Az ukrán légierő állítólag visszaverte az eddigi legnagyobb dróntámadást, amit az oroszok Kiev régiójában hajtottak végre. Az ukránok több orosz régióban próbáltak dróntámadásokat végrehajtani, így Rosztov, Kurszk, Belgorod, Orjoli, Rjazan, Voronyezs, Krasznodar régiókban és az Azovi-tenger felett. Az oroszok szerint megsemmisítették az UAV-okat. Más források szerint lőszerraktárat és radarállomást találtak el a Krímen, illetve három orosz katonai repülőteret is eltaláltak, illetve az ott szolgáló vadászbombázó gépeket. Az ukránok állítják, hogy eltalálták, és ennek következtében elsüllyedt az orosz Rostov-on-Don nevű tengeralattjáró a Krímnél. (A tengeralattjárót már tavaly szeptemberben megtámadták az ukránok, és a jármű súlyosan megsérült, de állítólag rendbehozták.)

Az oroszok Herszon, Szumi, Zaporizzsija, Csernyihiv, Harkov, Dnyipropetrovszk, Mikolajiv, Donyeck és Luhanszk régiókban támadtak. Az oroszok kifejezetten támadják a hadiipari létesítményeket és olyan bevetési pontokat, ahol külföldiek is szolgálnak. Az oroszok erőteljesen támadnak és nyomulnak Kelet-Donyeckben, (ezév eddigi legnagyobb rohama) olyannyira, hogy Zelenszkij is elismerte az orosz előretörést, és, hogy nagy a nyomás az ukrán erőkön ott. Az oroszok ki tudják használni, hogy Donyeck egy részét Moszkva-barát szeparatisták tartják megszállva, így az ukránok nem tudnak itt védelmi állásokat felvenni. Donyeckben hat település felett vették át az irányítást az oroszok. Pokrovszk bevétele a cél, mert fontos ellátási útvonalnál található. Azonban nagyok az orosz veszteségek mind személyi állomány, mind páncélozott technikát tekintve, mivel az ukránoknak voltak sikeres feltartóztatásaik Vugledar és az ott átmenő autópályák környékén.

Ukrajna támogatása

Az Egyesült Államok 1,7 milliárd dolláros új katonai segélyt jelentett be Ukrajnának. A csomag légvédelmi és tüzérségi lőszereket, HIMARS rakétavetőhöz való lőszert és többféle páncéltörő fegyvert tartalmaz.

Megérkeztek az F-16-osok első tétele Ukrajnába. Az még nem világos, hogy az ukrán pilóták használhatják is e azonnal a gépeket. Több állam (Dánia, Hollandia, Belgium és Norvégia) ajánlott fel összesen 60 F-16-ost, most 6 érkezett Hollandiából. Természetesen vita alakult ki arról, hogy az F-16-osok döntő előnyhöz juttatják-e Ukrajnát. Igazából nemcsak az oroszok, hanem más szakértők is azt mondják, hogy az F-16-osok Kijevbe küldése nem jelentene fordulópontot a katonai konfliktusban. Már csak azért sem, mert az oroszoknak tízszer ennyi, vagy még jobb vadászgépparkja van, ami rendelkezésére áll is. Egyébként 15 millió rubel jutalmat hirdetett egy urali cég (Foresz) az első oroszországi lelőtt F-15-ös vagy F-16-os vadászgépért.

A Foresz (ФОРЭС) az első magánszervezet Oroszországban, amely bejelentette, hogy fizetni fog az orosz katonai személyzetnek a harci feladatok hatékony végrehajtásáért. 2023. január 23-án tettek közzé egy hivatalos szándéknyilatkozatot a katonák pénzjutalommal való ösztönzésére. Az első elfogott harckocsiért - egy német Leopard2 vagy egy amerikai Abrams -ért 5 millió rubel fizetést határoztak meg, és minden további után 500 ezer rubelt, illetve most 15 millió rubelt az első megsemmisült F-15-ös vagy F-16-os után. A cég eddig 30,9 millió rubel értékben adott át pénzjutalmat orosz tiszteknek és katonáknak.

Zeitenwende

2022-ben, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, Olaf Scholz német kancellár Bundestagban mondott beszédében a német külpolitika radikális fordulatát jelentette be. Azonnali katonai segítségnyújtást kért és ígért Ukrajnának, gazdasági szankciókkal fordult Oroszország ellen és bejelentette a német hadsereg (Bundeswehr) katonai fejlesztését egy elkülönített 100 milliárd eurós alapból. Ezt nevezik „Zeitenwende” (’korszakváltás’) beszédnek. Nos úgy tűnik ebből sok minden nem valósult meg, bár akik mentegetni próbálják a beszédet azt állítják, hogy a Zeitenwende egy folyamat, és még most is tart. A hozzáértő szakértők szerint azonban a 100 milliós hadseregfejlesztésből semmi nem valósult meg; a Bundeswehr felszereltsége, logisztikai, feltöltöttségi és fegyverzeti állapotát szánalmasnak minősítik. A GDP ráfordítást figyelembe véve még a balti államok is lehagyják. Miért lényeges ez? Mert Németországtól vezető szerepet várnának globális katonai vonalon és az ukrán háborúban is. De a németek nem kockáztatnak, toporognak. Ráadásul a német gazdaságnak sem megy most jól, nagy a hiány és nem vehetnek el katonai kiadásokra pénzt a társadalmilag érzékenyebb területekről. Sőt, pont a védelmi területtől vonnak el. A német kormány éppen most fogadta el azt a jövő évi költségvetést, amely felére csökkenti Ukrajna támogatását, és a német védelmi miniszter kérésével (6,7 ​​milliárd euró) ellentétben csak 1,2 milliárd euróval növelik a védelmi költségvetést.

 O55

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr6618460763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása