Közelharc

Közelharc

Ukrajna-Oroszország háború heti összefoglaló június 17-23

2024. június 24. - optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon

Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

 Az ukránok folyamatosan beszámolnak drónok és rakéták lelövéséről.

Az oroszok Poltava, Csernyihiv, Szumi, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Harkov, Luhanszk, Hmelnickij, Kirovohrad, Lviv, Donyeck, Odessza, Mikolajev és Herszon régiókat lőtték, több régiókban pedig az energetikai infrastruktúrát támadták újabb súlyos károkat okozva. Az oroszok repülőkkel és drónokkal támadtak, és állításaik szerint minden célpontot eltaláltak. Jelentéseik szerint három ukrán dandár parancsnoki állását támadták, és kb. 400 drónt szedtek le a héten. Minden irányban haladtak és javítottak a pozícióikon, az új honvédelmi miniszter szerint az egész arcvonalon az oroszoknál van a kezdeményezés. Az északi körzet most azonban kiemelt fontosságú; Putyin be is jelentette, hogy ebben a körzetben drónok, páncélozott járművek és nagy pontosságú fegyverek ellátása prioritást élvez, és a ”csúcstechnológiát” is bevetik.

 Erődítmények

 Az ukránok újabb erődítmény építésbe kezdtek. A kormány 238,3 millió hrivnyát biztosít a harkovi Regionális Állami Igazgatóságnak katonai mérnöki és műszaki erődítmények építésére, a védelmi vonalak erődítményeire, valamint a nem robbanásveszélyes akadályrendszer fejlesztésére.

 Ukrajna támogatása

 Megérkeztek Ukrajnába a lettek által felajánlott drónok első adagja.

Dánia bejelentette tizenkilencedik katonai segélycsomagját Ukrajnának, ami az ukrán védelmi ipart és a dán F-16 adományok finanszírozását tartalmazza.

Románia egy Patriot légvédelmi rendszert adományoz Ukrajnának.

 Azov dandár amerikai támogatása

 Feloldották a tilalmat, és kaphat amerikai fegyvert és kiképzést az ukrán híres/hírhedt Azov dandár.

Az „Azov” önkéntes milícia zászlóaljat eredetileg 2014 májusában hozták létre, hogy harcoljon az oroszok által támogatott erők ellen Ukrajna keleti Donbász régiójában. 2014 novemberben mint önálló ezred került a Nemzeti Gárdához. Ukrajnában sokan nemzeti hősöknek tekintik az ’Azov-harcosokat’, akik hónapokig védték Mariupolt. A hír viszont azért érdekes, mivel a szervezetet neonáci ideológiákkal, szélsőjobbos kapcsolatokkal és az emberi jogok megsértésével vádolják. Az egység az orosz propaganda célpontja, és az oroszok terrorista csoportnak tartják. Az amerikaiak most azt mondják, hogy átvilágították a katonai szervezetet és nem találtak bizonyítékot az emberi jogok durva megsértésére. Ami furcsa, mert a feloldással vált nyilvánvalóvá, hogy volt tilalom, de azt állítják, hogy az a régi „Azov” zászlóaljra vonatkozott.  Közben az is kiderült, hogy már a bejelentés előtt is támogatták az amerikaiak őket, de ezt az információt nem hajlandók az amerikaiak kommentálni.

 14. szankciós csomag

 Az Unió egy újabb szankciós csomagot fogadott el, mely az oroszok gáziparát érinti. Egy ideje már ment a huza-vona a németek és a magyarok ellenállása miatt. Azonban döntés született. A korlátozások az orosz cseppfolyósított gáz reexportjára vonatkoznak. Ez a csomag célzott intézkedéseket tartalmaz igazából az eddigi kiskapuk bezárására.

A belgiumi, franciaországi, hollandiai és spanyolországi európai kikötők voltak a szibériai Jamal-félszigetről érkező LNG-szállítások fő belépési pontjai, és néhányuk kulcsfontosságú csomópont az olyan országokba történő reexport számára, mint Törökország, Kína vagy Délkelet-Ázsia. A szankció miatt az EU kikötői nem adhatnak tovább orosz LNG-t, és blokkolják az Oroszország tervezett sarkvidéki és balti LNG-termináljainak finanszírozását. Azonban az Eu-ba történő export nem tilos továbbra sem, így a szakértők megkérdőjelezik ezen döntés hatékonyságát. Ráadásul nem egy akkora érvágás, mert az uniós gázfogyasztásának az 5 %-át teszi ki (bár azért 8 milliárd eurós hasznot jelentett), de szakértők szerint új üzleti stratégiára kényszeríti az oroszokat, és a Jeges-tengeri kikötőket kell majd használnia, csakhogy ahhoz jégtörő hajókra lenne szükség, ami nincs.

 Újabb béketárgyalás

 Még alig ért véget az első békekonferencia, Zelenszkij már keresi a lehetőségét egy másodiknak. Olyan országokkal keresi a kapcsolatot, akik támogatják Ukrajnát, és egy újabb konferencia megtartását. Szerinte az első már nagy siker volt, és vannak érdeklődők egy következő béketárgyalásra.

O55

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr8618434377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása