Ukrajna-Oroszország háború augusztus 5-11

2024/08/12. - írta: optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon

Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

 Az ukránok elrendelték a kelet-donyecki régióban a gyermekek és gondozóik evakuálását. Több, mint 700 családról volt szó. A heves harcok miatt arra is felszólították a civil lakosságot, hogy hagyják el otthonaikat.

 Az ukránok – érdekes módon – nem propagálják, hogy orosz területen hajtottak végre támadásokat. Kurksz régióba törtek be Szudzsa településnél, illetve Belgordba is bejutottak, de ellentmondások vannak a tekintetben, hogy milyen erőkkel. A támadás meglepetésként érhette az oroszokat, mert az ukránok több védelmi vonalon és erődítményen át tudtak hatolni, ezért, illetve a gyenge határvédelem miatt kemény kritika is éri az orosz katonai vezetést. Rendkívüli állapotot rendeltek el, és több tízezer embert evakuáltak, illetve már Lupeckből is evakuálnak, az ottani ukrán dróntámadás miatt. Putyin „nagyszabású provokációnak” tekinti az esetet, és azt állította, hogy az ukránok válogatás nélkül lőtték a civil épületeket, lakóházakat. Az oroszok szerint megállították az ukránokat, de még az ő jelentéseik szerint is folynak a harcok. Nincs olyan hír, hogy az ukránok visszavonultak volna. Az ukránok ellenőrzése alá került Szudzsa és Malaja Loknya település, illetve egy gáztranzitállomás (Szudzsában), melyen keresztül Európába jut a gáz. Az amerikaiak azt állítják, hogy nem tudtak az ukránok ebbéli terveikről, azt egyéni akcióként értékelik. Mivel az ukránok nem nyilatkoznak, így találgatások vannak, hogy miért lépték meg ezt. Szakértők szerint az oroszokat akarják arra kényszeríteni, hogy erőket csoportosítsanak át, illetve vonjanak ki kelet-Ukrajnából, ahol most nagyon rossz a helyzet ukrán szempontból, az ukrán katonai morál pedig általánosságban is romokban.  Szintén cél lehet az orosz energetikai rendszer elleni támadás is. Ukrán drónokat észleltek Szudzsától mindössze 70km-re, Kurcsatov városnál is, ahol a világ legrégebbi atomerőműve is található. Zelenszkij csak vasárnap ismerte el, hogy behatoltak orosz területre, azt mondta azért, hogy nyomást gyakoroljanak az oroszokra, és, hogy „helyreállítsák az igazságot”.

Az orosz nemzeti terrorellenes bizottság vezetője bejelentette, hogy terrorellenes műveletet kezdett a határmenti régiókban (Kurksz, Belgorod, Brijanszk) „a polgárok biztonságának biztosítása, valamint az ellenséges szabotázs és felderítő erők terrorcselekményeinek elnyomása érdekében”.

 Az orosz csapatok támadták Kijev, Hmelnickij, Csernyihiv, Szumi, Zaporizzsija, Vinnijca, Dnyipropetrovszk, Harkov, Luhanszk, Donyeck, Mikolajiv és Herszon régiókat. Az oroszok minden stratégiai csoportja haladást ér el, és folyamatosan jelentik a nyugati fegyverek, harcjárművek megsemmisítését, és támadják a külföldiek, zsoldosok bevetési pontjait. Szumi és Kurszk régiókban Szu-34-esekkel bombáztak. Donyeckben 3 település felett vették át az irányítást. A támadások következtében Herszon, Donyeck és Szumi régiókban húszezren maradtak áram nélkül. Úgy tűnik a támadásaik nem maradtak alább csak azért, mert az ukránok orosz területre léptek.

 Ukrajna támogatása

 Ukrajna 3,9 milliárd dolláros támogatást kapott az Egyesült Államoktól a Világbankon keresztül. Ezt a támogatást a pedagógusok és a mentésben dolgozók fizetésére, illetve szociális segélyek nyújtására fordíthatják.

Ukrajna egy újabb 125 millió dollár értékű katonai csomagot kap az USÁ-tól, ami elsősorban a légvédelmét erősíti.

Az Európai Tanács jóváhagyta annak a 4,2 milliárd eurónak az első részletét, melyet pénzügyi stabilizációra és a közigazgatás működtetésére fordíthat Ukrajna.

A litvánok augusztusban újabb katonai segélycsomagot küldenek az ukrán hadseregnek, amely harci eszközöket, drónelhárító rendszereket, szállítási és logisztikai erőforrásokat tartalmaz.

 Kuleba Afrikában

 Az ukrán külügyminiszter Afrikába utazott, hogy onnan is támogatást szerezzen Ukrajnának. Ez két éven belül már a negyedik útja. Most Malawiba, Zambiába és Mauritiusra látogatott el. Sikeresnek mondta az útját, öt kétoldalú megállapodás született. Közben Mali megszakította a diplomáciai kapcsolatot Ukrajnával, mert állítása szerint a Mali északi részén tevékenykedő szeparatista tuareg lázadók olyan információkhoz jutottak, hogy támadást tudtak végrehajtani mali katonák és az őket segítő zsoldosok ellen. A zsoldosok a Wagner csoportot jelenti elsősorban. Ukrajna már többször hangoztatta, hogy nekik megy Afrikában. Úgy tűnik, hogy Kijevnek szerepe volt ebben a támadásban, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője erre utalt is egy kijelentésében. Mali ennek hatására hozta meg döntését. Mali szerint Ukrajna megsértette a szuverenitását, és a támadásban való közreműködése „elfogadhatatlan külföldi beavatkozásnak és a nemzetközi terrorizmus támogatásának minősül”. A támadásban 47 mali katona és 84 zsoldos halt meg. Közben Niger is bejelentette, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával.

 ENSZ jelentés

 ENSZ Ukrajnában működő Emberi Jogi Megfigyelő Missziója nyilvánosságra hozta, hogy 2022 októbere, vagyis 20 hónap óta ez év július volt a legsúlyosabb és legkiugróbb a polgári áldozatok számát tekintve. Ezt a júliusi nagyerejű orosz támadásoknak tekintik. Adataik szerint legalább 219 civil halt meg és 1018 megsebesült.

 Bugatti

 A Zelenszkij házaspár még júniusban tartózkodott Párizsban, ahol a hivatalos teendőik mellett pl. részt vettek zárt rendezvényeken is. Az egyik ilyen egy párizsi Bugatti autókereskedés volt. Nemrég szivárgott ki, hogy Zelenszkij feleségének Elenának annyira megtetszett a bemutató, hogy előrendelést adott le a 250 darab Bugatti Turbillon egyikére, melyet 2026-ban vehet majd át. Az autó ára 4,5 millió euró.

O55

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr6218465097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása