Közelharc

Közelharc

Ukrajna-Oroszország háború heti összefoglaló május 13-19

2024. május 20. - optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon


Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

 Az ukránok oroszok által használt iráni drónokat szednek le folyamatosan, és lelőttek egy SZU-25-ös vadászgépet. Az oroszok támadásokat hajtottak végre Poltava, Csernyihiv, Szumi, Zaporizzsija, Dnyipropetrovszk, Harkov, Luhanszk, Donyeck, Mikolajiv, Odessza és Herszon régiókban. Az oroszok lelőttek egy SZU-27-es és egy MIG-29-es vadászgépet, nyugati légvédelmi rendszereket semmisítettek meg.

Harkivban pedig folytatódtak/nak a heves harcok. Az ukránok először azt mondták, hogy tartják magukat, az oroszok viszont arról számoltak be, hogy javítottak a taktikai helyzetükön, sőt visszaverték az ukránok ellentámadásait. Majd az ukránok bejelentették, hogy „előnyösebb pozícióba” vonulnak, ami a visszavonulást jelentette leginkább. Az orosz beszámolók valósabbak voltak, hiszen több települést heves tűz alá fogtak, civilek ezrei menekültek. Az oroszok szerint egy hét alatt 12 települést foglaltak el a régióban. A helyzet annyira rossz volt, hogy Zelenszkij lemondta az összes külföldi útját. Putyin úgy nyilatkozott, hogy nem akarják Harkovot elfoglalni, hanem a belgorodi és határmenti támadások, ágyúzások miatt egy „biztonsági övezetet” hoznak létre.

Orosz gárda

 Az orosz gárda katonái aktívan részt vesznek az északi katonai körzetben folyó harcokban. Létrehoztak egy ún. 116. különleges rendeltetésű alakulatot, amelybe három hadműveleti ezred tartozik, és a minisztériummal közösen látja el az államhatárok védelmét és a harkivi irányú előrenyomulást, és ők látják el az északi katonai körzet övezetében tartózkodó tisztviselők, politikai és közéleti személyiségek biztonságát is. Egyébként a Gárda Szíriában és az észak-kaukázusi régióban lát el feladatokat. Szintén az Orosz Gárda védelme alatt áll "70 olyan tárgy, amely közvetlenül kapcsolódik a nukleáris, vegyi, biológiai és ipari biztonsághoz ".

 Ukrajna támogatása

A litvánok katonai segélyként, lőszereket, drónvédelmi berendezéseket, és harci drónokat adtak át az ukránoknak.

 Ukrajna újabb ’toborzása’

 Zelenszkij aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi elítéltek számára, hogy csatlakozzanak a fegyveres erőkhöz. Az emberhiány már régóta gondot jelent az ukrán hadsereg számára, így most ezzel a döntéssel akarnak enyhíteni a létszámgondokon. Az új törvény feltételes szabadlábra helyezését kínálja azoknak az elítélteknek, akik szerződést írnak alá a hadsereghez. Súlyos bűncselekmény elkövetőire (pl. emberölés) nem vonatkozik az új szabály. Szakértők szerint ez a döntés kb. 20 000 katonát jelenthet az ukrán hadseregnek.

 Putyin eligazítása

 Putyin behívatta jelentéstételre a körzetparancsnokokat, ahol a vezérkari főnök, illetve a régi és új miniszter is jelen volt. A jelentések alapján minden a terveik szerint zajlik, az oroszok minden irányban javítottak a pozíciójukon. Putyin elmondta a hadiipari fejlesztésekkel kapcsolatban, hogy a minisztériumnak nyitottnak kell lenni a legjobb, legmodernebb technológiák iránt, hiszen minél hatékonyabbak a fegyverek, annál erősebbek, s annál kevesebb a veszteségük, és ez kulcsfontosságú kérdés a fegyveres harc során. Kiadta a Rostec vezetőjének, hogy tegyen meg mindent, hogy fegyveres erőket ellássák a fegyveres harchoz szükséges eszközökkel.

 Béketárgyalások

 Putyin indulatosan nyilatkozik a béketárgyalásról. Azt mondja, hogy az oroszok sohasem utasították el a tárgyalásokat, ellentétben az ukránokkal. Az ukránok nyilatkozták, hogy megverik az oroszokat, és, hogy a végsőkig harcolnak, és ők vonultak ki a tárgyalási folyamatból. Putyin elmondta, hogy elemzik a helyzetet, és megfigyelik mi történik Genfben. Azt viszont elutasítja, hogy az ott összegyűlt országok a béketárgyaláson valamiben megegyezzenek, majd azt a döntést ultimátumként mutassák fel Oroszországnak. Putyin szerint megvan az alapja a tárgyalási folyamatnak, amiben megállapodtak az ukránokkal még Isztambulban, és az elkészült dokumentumot aláírta az ukrán delegáció vezetője. azt is megjegyezte, hogy Kína őszintén elkötelezett a helyzet megoldásában, rugalmas, több lehetőséget is kínál.

 Blinken Ukrajnában

 Az amerikai külügy vezetője Kijevbe látogatott. A látogatás egyik célja, hogy támogatásáról biztosítsa az ukránokat. A másik pedig, hogy megtárgyalja Zelenszkij elnökkel az amerikai katonai támogatás mihamarabbi megérkezését. Időpont azonban még nem került napvilágra. Elmondta azt is, hogy az ukránoknak kell dönteni az oroszokkal való tárgyalásokról, nem pedig másoknak. Hozzátette azt is, ha egyébként Putyin bármilyen érdeklődést mutatna a tárgyalásokon való komoly részvétel iránt, az ukránok válaszolnának erre, Putyin azonban ennek pont az ellenkezőjét mutatja.

Blinken bejelentett egy újabb 2 milliárdos katonai segélycsomagot Ukrajnának.

Újra felröppent a ’hír’, hogy Ukrajna használhatja-e a nyugati, és így az amerikai fegyvereket Oroszország területén. A hivatalos amerikai álláspont nem változott, vagyis elzárkóznak ettől, tartva a helyzet eszkalációjától. Azonban Blinken kétértelmű kijelentést tett a napokban, amikor azt mondta, hogy nem bátorították Ukrajnát, hogy a határain kívül mérjen csapásokat az oroszokra, de Ukrajnának magának kell döntéseket hoznia arról, hogyan fogja folytatni ezt a háborút.

 Új orosz védelmi miniszter

 Putyin leváltotta a védelmi miniszterét, Szergej Sojgu-t, aki 2012 óta minisztere. Sokan megdöbbenésüknek adtak hangot, mert úgy gondolják, hogy a személyi váltás, főleg egy civillel, veszélybe sodorhatja Oroszország ukrajnai katonai helyzetét egy olyan időszakban, amikor a hadsereg újra lendületet vett a csatatéren. Viszont mások azt állítják, hogy már levegőben volt a miniszter leváltása a tavalyi Wagner-csoport balhé miatt. A katonák nem szerették Sojgut.

Az új miniszter Andrej Belojusov. Hűséges Putyinhoz, nincsenek „emberei”, így azt várják tőle, hogy optimalizálja a védelmi kiadásokat. Putyin is megszólalt a kinevezéssel kapcsolatosan. Köszönetet mondott Sojgunak azért, amit az elmúlt években tett az orosz fegyveres erők a mai kornak megfelelő felépítéséért, az új hadviselési módszerek bevezetéséért. Nyilvánosan azonban nem adott konkrét indokot az eltávolításra. Sojgu az orosz biztonsági tanács titkáraként folytatja, a hadiipar működéséért fog felelni. Az új miniszterről Putyin azt mondta, hogy növelik a védelmi kiadásokat (2024-ben 8,7 %), de az ország nemzeti fejlesztési céljait is meg kell valósítani, illetve minden társadalmi kötelezettséget teljesíteni kell az állampolgárokkal szemben, és Belojusov képes arra, hogy a védelmi területet (a költségvetésével együtt) beintegrálja az orosz gazdaságba, mint egészbe.

 OTP Bank

 Az OTP Bank Ukrajna legjobb 10 bankjának számít. A Bank kifogástalan üzleti hírnévvel és a 2023-as év legmagasabb árbevételével rendelkező bankok közé tartozik. A bank most egy átfogó ún. "zöld" átalakuláson megy át, mely - unós normák és gyakorlat figyelembevételével - megnyitja a hozzáférést a globális befektetők forrásaihoz és a modern európai technológiákhoz, ami viszont hozzájárul Ukrajna gazdaságának fejlődéséhez és növeli a potenciális finanszírozási igények számát.

O55

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr1718409105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása