Közelharc

Közelharc

Ukrajna heti összegoglaló - március 4-10

2024. március 11. - optimus55

Veszteségek-eredmények

Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Az ukránok szerint napi kb. 70-90 összecsapás van az oroszokkal, 7-12 helyszínen és napi 800-1200 katonai vesztesége van az oroszoknak. Folyamatosan szednek le iráni gyártmányú Shahed-136/131 drónokat, és semmisítenek meg harci eszközöket. Egy jelentősebb sikerük is volt: a Magura V5 haditengerészeti drón támadása miatt megsemmisült az orosz Szergej Kotov haditengerészeti őrhajó a Fekete-tengeren a Kerch-i átjárónál március 5 éjjel.

Az oroszok előrenyomulása viszont jelentősebb: az orosz hadsereg 24 órán belül bevette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) négy fellegvárát Verbovoye és Rabotino települések közötti területen, javította pozícióját a frontvonal mentén Avdiivka, Kupjanszk és Donyeck irányában, és előnyösebb pozíciókat foglalt el Avdejevszkijben. Megsemmisítették – többek között - az S-300-as rakétarendszert a Donyecki Népköztársaságban, repülőtereket Dnyipropetrovszkban, egy légi dandár irányítóközpontját, tüzérségi rendszert, stb., leszedtek egy csómó drónt is, és lelőttek egy MiG-29-es repülőgépet, egy Abrams-ot. Illetve Oroszország megkezdte a FAB-1500 légibomba bevetését is. A másfél tonnás bomba robbanófejének tömege eléri a 675 kg-ot, robbanáskor akár 15 m mély krátert hagy maga után, a töredékek pedig 500 m távolságban is megőrzik pusztító hatásukat. A bombákat navigációs rendszerrel látták el, így körülbelül 10 km magasságból, az objektumtól pedig akár 50 km távolságból is le lehet dobni. A bomba nagyon nagy pontossággal repül a cél felé, és nem fenyegeti veszély a repülőgépet és a pilótákat, mert az indítást az ellenséges légvédelem által nem irányítható területen hajtják végre.

Az Ukrán hadsereg három katonája 55 napot kénytelen volt egy pincében tölteni Avdeevka térségében, ahová parancsnokságuk küldte őket. Az egyik elfogott ukrán katona azt mondta, hogy ő és bajtársai éhen haltak volna, ha nincs az orosz hadsereg.

Ukrajna stratégiai célja

Olekszandr Pavljuk altábornagy, az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erőinek parancsnoka a egy hírpoltálnak elmondta, hogy ebben az évben a fegyveres erők feladata a frontvonal stabilizálása, csapásmérő csoportokká rendeződés és ellentámadási műveletek végrehajtása.

Pavljuk megjegyezte, hogy Oroszország az orosz elnökválasztás előtt annyi ukrán területet próbál elfoglalni, amennyit csak lehet, ezért "mindent lehetségest és lehetetlent bevetnek a támadásba".

"Mindent megtesznek a kezdeményezés megragadása érdekében. A mi feladatunk a frontvonal stabilizálása, az ellenség lehető legnagyobb mértékű megsemmisítése, ez az, amit most is teszünk, és átcsoportosítjuk amennyire csak lehetséges azokat az egységeket, amelyeknek hosszú időre van szükségük erőre kapni, úgy, hogy a gyakorlótérről támadó csoportokat hozzunk létre, amik ellentámadásokat tudnak végrehajtani” 

Zsoldosok

Az orosz Legfőbb ügyészség nyomozóbizottsága több mint 700 külföldi zsoldost vett fel körözési listára, akik az ukrán fegyveres erők részeként vesznek részt ellenségeskedésben.

A bizottság elnöke, Alekszandr Bastrikin operatív értekezletet tartott Donyeckben. Ennek során a nyomozóbizottság határozatot hozott Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország és Románia állampolgárai elleni vádemelésről az ún. „zsoldos” cikk alapján.

Szudán

Újra felkapott a hír, hogy Ukrajna, illetve ukrán katonák Szudánban harcolnak Oroszország ellen. Ukrajna azt reméli, hogy költségesebbé teheti a háborút Moszkva számára és célja, hogy ukrajnai háború frontvonalain túlmutató orosz érdekekre is lecsapjon.

ICC

A nemzetközi büntetőbíróság március 05-én elfogatóparancsot adott ki két orosz tábornok ellen, mert 2022 október és 2023 március között olyan parancsokat adtak, melyek túlzottan nagy kár okoztak polgári objektumokban, konkrétan az elektromos infrastruktúra lebombázására adtak ki parancsot.

Taurus ügy

Nem csitul a Taurus botrány. Azt már lehet tudni, hogy egy német tiszt okozta a lehallgatási botrányt, mert Szingapúrból úgy kapcsolódott be egy német tisztek közti beszélgetésbe, hogy  nem használt védett/biztonságos vonalat. A Bundeswehr tisztek a Webex felhőszolgáltatását használták konferenciájukon. Felmerült a kérdés, hogy mennyire biztonságos a rendszer? A 2020. április 22-én a korona vírus korlátozások miatt a Bundestag először ülésezett videokonferencián keresztül. Ebből a célból a Bundestag adminisztrációja beszerezte a Webex videokonferencia-megoldást az amerikai hálózati specialistától, a Ciscótól, hogy a tagok legalább virtuálisan találkozhassanak. Azóta nemcsak a Bundestag támaszkodott a Webexre, hanem az összes szövetségi hatóság, így a Bundeswehr is. A videokonferencia biztonságossága közvetlenül függ a használat módjától. A Webex segítségével történő videokonferenciás használat titkosított, de ezt a titkosítást is aktiválni kell. Ezenkívül a védelem már nem érvényes, ha a résztvevők nem a Webex alkalmazáson keresztül vesznek részt, hanem normál telefonkapcsolattal tárcsáznak. Illetve a résztvevők egyszerűen csatlakozhatnak egy meetinghez egy linken keresztül. A gond az, ha ezt a linket titkosítatlan e-mailben továbbítják. Ettől függetlenül azt sem zárják ki, hogy nem a Webex volt a gyenge pont, hanem a klasszikus lehallgatási módszerek, például a szállodai szoba bepoloskázásával a beszélgetés az orosz titkosszolgálatok kezébe került.

A Taurus (Target Adaptive Unitary and Dispenser Robotic Ubiquity System) KEPD-350 (Kinetic Energy Penetrator and Destroyer) egy német-svég cirkálórakéta. A négy független navigációs rendszernek köszönhetően a levegő-föld irányított rakéta nagyon megbízhatóan találja meg célját. A Taurus KEPD-350 MEPHISTO robbanófeje az előre megformált töltettel együtt még az erősen edzett célszerkezeteken is áthatol, mint például bunkerek vagy parancsnoki állomások.

Odessza

Robbanások rázták meg Ukrajna déli kikötővárosát, Odesszát, amikor Volodimir Zelenszkij elnök találkozott Kirjakosz Mitsotakisz görög miniszterelnökkel.

Egyik delegációból sem sérült meg senki, de 12 ember halt meg az orosz dróntámadásban, ami apartmanházakat talált el. 

Új katonai körzetek Oroszországban

Még február 26-án Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet írt alá az Orosz Föderáció katonai-közigazgatási felosztásának megváltoztatásáról. A dokumentum szerint újra létrehozták a moszkvai és a leningrádi körzetet, március 1-jétől pedig megszűnt a Nyugati Katonai Körzet. A Donyecki és Luganszki Népköztársaság területei, valamint a Hersoni és Zaporozsjei régió a Déli Katonai Körzet része lett. 

Az adminisztratív változtatások oka Finnország és Svédország NATO-csatlakozása.

Csehország gyűjtőakciója

A csehek gyűjtésbe kezdtek, hogy tüzérségi lövedékek kerüljenek megvásárlásra Ukrajnának.

Egy februári müncheni biztonsági konferencián Petr Pavel cseh elnök biztosította, hogy Csehország 500 000 155 mm-es és 300 000 122 mm-es tüzérségi lövedéket vásárol Kijevnek, azonban úgy tűnik, hogy csak 300000 lövedék megvásárlására gyűlt össze pénz. A cseh kezdeményezéshez jelenleg már 18 ország csatlakozott, de nem ismertek, hogy a részvevő országok pontosan mennyivel, vagy hogyan járulnak hozzá.

Magyarázkodik a Vatikán

A Pápa egy februárban adott interjújában arra a kérdésre, hogy Ukrajnának fel kellene adnia (fel kellene vonnia a fehér zászlót), viszont ezzel az erősebbik fél cselekedetei legitimizálódnának, a pápa azt válaszolta, hogy „az az erősebb, aki látja a helyzetet és az emberekre gondol, és rendelkezik a fehér zászló bátorságával és tárgyal(ni kezd)”.  A pápa azt is hozzátette, hogyha a tárgyalás (mint szó) bátorságot jelent és ha valaki azt látja, hogy „elbuktál, hogy a dolgok nem mennek jól, akkor rendelkezned kell a bátorsággal, hogy tárgyaljál”. „Nem kell szégyellni tárgyalni, hogy a dolgok ne váljanak még rosszabbá”. Feltette a kérdést, hogy hány haláleset lesz még, mielőtt vége lesz a háborúnak, és úgy gondolja, hogy nemzetközi közvetítők is segíthetnének. Akár ő is. Azonban az olaszországi ukrán közösség tiltakozását és felháborodását fejezte ki a pápa „sértő szavai” miatt. A vatikáni sajtóiroda vezetője, Matteo Bruni most egy svájci rádiónak adott interjúban pontosította a pápa szavait, és a pápa által használt fehér zászló kifejezés azt a fegyverszünetet jelenti, melyet a tárgyalások bátorságával értek el, és minden háborús helyzetre gondolt, amikor azt mondta hogy „a tárgyalás soha nem feladás”.

Franciaország szövetségeseket keres

Emmanuel Macron francia elnök megerősítette, illetve kiegészítette azt a bejelentését, hogy katonai személyzetet küldjenek Ukrajnába. Azt mondta, hogy „az, hogy nem zárunk ki valamit, nem jelenti azt, hogy megtesszük”. Bejelentése nem oszlatott nagy sikert, mert több európai ország is elutasította, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába. Viszont Franciaország továbbra is olyan országok szövetségét keresi, amelyek nyitottak arra, hogy csapatokat küldjenek. A franciák úgy tűnik találtak is szövetségeseket, mivel a balti országok nyitottnak tűnnek az együttműködésre. Ettől függetlenül magyarázkodnak a franciák, hiszen a francia külügyminiszter kijelentette, hogy az ukránok nem kérték őket, hogy küldjenek csapatokat, az ukránok azt kérték a franciáktól, hogy lőszereket küldjenek. Azonban a miniszter azt is mondta, hogy „nem kockáztathatunk egy orosz győzelmet Ukrajnában”, és bár „az ukránok most nem kérnek műveleti segítséget, nem zárhatunk ki semmit a következő hónapokban”.

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter múlt pénteken közölte, hogy három francia védelmi vállalat a nyáron már el kívánja indítani a termelést Ukrajnában. A cégek drónokat, szárazföldi katonai felszereléseket, alkatrészeket és esetlegesen lőszereket gyártanának. A miniszter egy céget is meg is nevezte: a francia-német védelmi konzorcium, a KNDS lesz, ami a francia fegyver- és haditechnikai gyártó, a Nexter és a német hadiipari cég Krauss-Maffei Wegmann GmbH cég közös holdingja.

Isztambul

Erdogan török elnök fogadta Zelenszkijt Isztambulban, ahol Törökország felajánlotta közvetítését Ukrajna és Oroszország között. A béketárgyalásokat Svájcban kezdenék, de Zelenszkij nem akarja, hogy ezen az oroszok rész vegyenek. Azt akarja, hogy a „civilizált országok” dolgozzanak ki egy tervet, és ezután kerüljenek bevonásra az oroszok. Erdogan viszont az oroszok részvételét hangsúlyozta. Erdogan elmondta, hogy támogatja Ukrajna területi integritását, szuverenitását, de a tárgyalásokat tartja a háború befejezésének módjának. Így se biztos, hogy bármi is történik, mert Zelenszkij ragaszkodik az orosz csapatok kivonásához, minden megszállt területről, a Krím-félszigetről is. Márpedig ez nem valószínű, hogy meg fog történni.

Medvegyev nyilatkozata

Az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke, Dmitrij Medvegyev, az Oroszországban megtartott Ifjúsági Világfesztiválon akként nyilatkozott, hogy Oroszország sohasem adja fel a földjeit, és csak néhány új emberrel lehet tárgyalásokat folytatni, ha „felismerik a valóságot”. Megjegyezte, hogy a jelenlegi ukrán kormány valószínűleg nem tud konstruktív tárgyalásokat folytatni.

Volodimir Zelenszkij nyilatkozata

Az olasz Rai-nak adott interjújában az ukrán elnök azt mondta, hogy az orosz elnök célja a egész Ukrajna elfoglalása, nem pedig csak különálló régióké.

"Nem hiszem, hogy néhány terület lenne a célja. Amit látunk, a tetteik, a civil célpontok elleni támadások, Ukrajna civil lakosságának rakétákkal való megfélemlítése, Putyin környezetének, hírszerzésének, csapatainak, és magának Putyinnak nyilvános nyilatkozatai. Mindezek az üzenetek azt jelzik, hogy nem végezték el a feladatot, és folytatják a háborút.”

Orosz sportolók

A Nemzetközi Teniszszövetség semleges státuszban engedélyezte orosz és fehérorosz sportolóknak, hogy részt vegyenek a 2024-es párizsi olimpián és paralimpiai játékokon – közölte szerdán a szervezet honlapja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr7318351505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása