Közelharc

Közelharc

Ukrajna heti összefoglaló április 15-21

2024. április 22. - optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon

Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

 Az ukránok többnyire drónok lelövéséről számolnak be, de állításuk szerint lelőttek egy orosz TU-22M3 bombázót, ami cirkálórakéták kilövésére volt alkalmas. A repülőgép a sztavropoli régió Krasznogvardejszkij kerületében zuhant le. A négyfős legénységből egy meghalt, kettő kórházban van, egyet pedig keresnek. Az oroszok szerint műszaki meghibásodás történt, de az interneten keringő felvételek nem ezt erősítik, mivel a gép pörögve zuhan lefele, miközben ég a hátsó része. Az ukránok folyamatosan támadásokat hajtanak végre az orosz belgorodi régióban, sőt a hétvégén nyolc orosz régióban hajtottak végre dróntámadást orosz energetikai rendszerek ellen.

Az orosz csapatok Poltava, Cserkaszi, Hmelnickij, Kirovohrad, Csernyihiv, Szumi, Zaporizzsija, Dnyipropetrovszk, Harkov, Luhanszk, Donyeck, Mikolajiv, Odessza és Herszon régiókat bombázták. Csernyihivben legalább százan meghaltak egy nagyszabású orosz támadás következtében. Támadják folyamatosan az ukrán energetikai rendszert is, az orosz védelmi minisztérium szerint a héten 34 ilyen jellegű csapást mértek nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel Ukrajna energiaipari létesítményeire, hadiipari komplexumára és vasúti infrastruktúrájára. Az oroszok szerint a légvédelmük csak a héten 10 amerikai gyártmányú ATACMS hadműveleti-taktikai rakétát, egy JDAM bombát, 6 brit gyártmányú Storm Shadow cirkálórakétát, 5 francia gyártmányú Hammer irányított bombát, illetve 3 MIG-29-es vadászgépet és 4 AN-26-os katonai szállítógépet lőttek le.

 Ukrajna támogatása

 A holland kormány 2026-ig 4,4 milliárd euróval támogatja Ukrajnát, melyet katonai, gazdaság és humanitárius célokra fordíthatnak. Ez évben 1 milliárd euró értékben kap katonai támogatást, jövőre pedig 3 milliárdos katonai támogatást kap és 400 millió euró gazdasági segélyt. A holland kormányfő szintén ígéretet tett, hogy felgyorsítják a fegyverek, lőszerek szállítását, illetve, hogy Ukrajna minél hamarabb megkapja a 24 db F-16-os vadászgépet. Hollandia egyben csatlakozik a németekhez és az észtekhez, hogy minél hamarabb jusson légvédelmi és tüzérségi felszerelés és lőszer Ukrajnába, erre a célra 200 millió eurót különített el.

Dánia mintegy 313 millió dollár értékben katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának, ebből kb. 28 milliót közvetlenül az ukrán hadiipar kap meg. A pénzeszközöket a dánok a hollandokkal és csehekkel együttműködve biztosítják Ukrajnának, hogy fejlessze a tengeri képességeit, és, hogy drónokat és rakétaalkatrészeket tudjanak gyártani.

 A német bejelentésre, miszerint átadnak egy Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnának, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arra szólította fel az ilyen rendszerekkel rendelkező országokat, hogy támogassák, illetve ők is adjanak át légvédelmi rendszert az ukránoknak. A NATO-Ukrajna megbeszélés után a főtitkár bejelentette, hogy a tagállamok ígéretet tettek arra, hogy támogatják Ukrajna légvédelmét.

 Az USA megtörte az eddigi késlekedését, és a Kongresszus elfogadta, hogy Ukrajna kapjon 60,8 milliárd dollár katonai segélyt. A segélyt még a Szenátusnak is el kell fogadni, és hetek is eltelnek, hogy megérkezzen a segély Ukrajnába.

Ukrajna és az Európai Beruházási Bank között létrejött egy megállapodás, miszerint Ukrajna 560 millió eurót támogatást kap, melyet az energiaszektorra, a közlekedési infrastruktúrára, a lakásfelújításra, valamint olyan projektekre fordíthat, amelyek támogatják az ukrán gazdaság élénkítését.

 Tavaszi hadjárat

Volodimir Zelenszkij már februárban kijelentette, hogy Oroszország arra készül, hogy tavasszal vagy nyár elején offenzívát indítson Ukrajnában. Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke jelenleg is ezt állítja, vagyis, hogy az offenzíva Ukrajna keleti donbászi régiója környékén fog megindulni, ezt arra (is) alapozza, hogy az oroszok a Donyeck megyei Chasiv Yar közelében összpontosították erőiket. Chasiv Yar egy stratégiailag fontos város, 10 km-re van Bakhmuttól. A város elfoglalása pedig mérföldkő lenne a nyugati irányba történő megindulásnak. Az ukránok szerint a Kreml kiadta a parancsot, hogy május 9-ig foglalják el az oroszok a várost. Budanov szerint az ukránok készülnek a visszaverésre, de nyugati katonai segítség nélkül nagyon nehéz dolguk lesz.

A NATO hírszerzése vitatja, hogy az oroszok jelentős sikereket érhetnek el egy tavaszi offenzíva során. Bár előnyben vannak a fegyverek és személyi állomány létszámát tekintve, egy nagy offenzívához szükséges létszámmal, lőszerrel és manőverezési képességgel nem rendelkeznek, a személyi állománya pedig tapasztalatlan és politikailag motivált.

Az ukránok szerint második legnagyobb városuk Harkiv is célpontja az oroszoknak, de ezt ők cáfolták egy ideig, azonban most az orosz külügyminiszter potenciális célpontként jelölte meg a várost. Elmondta, hogy egy demilitarizált egészségügyi övezetet hoznának létre itt, illetve céljuk egy ütközőzóna kialakítása, amivel az ukránokat távol tudnák tartani az orosz területektől.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr4218387435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása