Közelharc

Közelharc

Ukrajna heti összefoglaló március 18-24

2024. március 25. - optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon


Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

 Az ukránok napi szinten kb. 60-80 összecsapásról számolnak be. Folyamatosan szednek le iráni gyártmányú Shahed-136/131 drónokat és semmisítenek meg harci eszközöket, rendszereket, pl. orosz légvédelmi rendszert, két lőszerraktárat, elektronikai harc központot. Folyamatosan támadja az olajfinomítókat, így az oroszországi szamarai régióban három nagyot is megtámadott, ahol tűz ütött ki, egy ember meghalt. Ezekkel a támadásokkal jelentős károkat okoztak az oroszoknak, azonban az USA felszólította az ukránokat, hogy ne bombázzák az orosz olajfinomítókat, mivel attól tartanak, hogy az oroszok ezt megtorolják, illetve, hogy az olaj világpiaci ára emelkedni fog.

 Az oroszok nyomulnak. Bombáztak Chernihiv, Sumy, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk, Kharkiv, Luhansk, Donetsk, Mykolaiv, Odesa, and Kherson régiókban. Elfoglalták a Bahmut melletti Ivanivszke falut, ami azért jelentős, mert megnyílik az út a stratégiailag fontos Kramatorszk város megtámadása felé. Az oroszok – többek között - drónokat, egy MI-8-as helikoptert, rakéta sorozatvetőket és (a negyedik) Abrams tankot semmisítettek meg. Támadták az ukrán energetikai hálózatot is, rakéták találták el a dnyeperi vízerőművet Zaporizzsijában, de a gát nem szakadt át, viszont milliók maradtak áram nélkül. Az oroszok bevetették a Kinzsal hiperszónikus rakétájukat is, mellyel az ukránok döntéshozó központjait, logisztikai bázisait és ideiglenes bevetési pontokat támadtak.

 A Kinzsalról ezt írja a Wikipédia:

 „A H–47M2 Kinzsal (oroszul: Х-47М2 Кинжал, magyarul "Tőr", NATO-kódja: Killjoy) orosz légi indítású, nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas, hiperszonikus ballisztikus rakéta. Hatótávolsága állítólag 2000 km és akár 10 Mach sebességgel (azaz a hangsebesség tízszeresével, kb. 12200 km/órás sebességgel) is képes haladni, így nagyobb áthatolási képességgel rendelkezik. Hagyományos vagy nukleáris robbanófejeket hordozhat, és Tu–22M3 bombázókkal vagy MiG–31K repülőgépekről indítható. A rakéta általános felépítése megegyezik a régebbi, földi indítású 9K720 Iszkander rakétával, amelyet légi indításra alakítottak át. Állítólag statikus és mobil célpontokat is képes eltalálni, így például repülőgép-hordozókat.”

 Az orosz Belgorod-ot ért állandó ukrán támadás miatt az orosz hatóságok úgy döntöttek, hogy 9000 gyereket áttelepítenek más orosz városba.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a nyolc nap alatt, amikor az ukrán fegyveres erők megpróbálták elfoglalni a határ menti településeket Belgorod és Kurszk térségében, az ukrán hadsereg több mint 3,5 ezer embert veszített. Megsemmisült 23 harckocsi, 34 páncélozott jármű (ebből 11 Bradley), öt hordozórakéta, illetve két Vilkha, egy Grad és 8 Vámpír rakéta-sorozatvető rendszer. A miniszter azt is elmondta, hogy az ukránok január óta 71000 embert és 11000 hadifelszerelést veszítettek el.

 Lengyel légtér megsértése

 Vasárnap hajnalban az oroszok rakéta és dróntámadásokat hajtottak végre a lengyel határhoz közeli Lviv régió ellen. Egy orosz cirkálórakérta azonban Oserdów falunál megsértette a lengyel légteret, amire riasztották a lengyel légierőt, illetve NATO repülőgépeket is. A rakéta kevesebb, mint egy percig tartózkodott a lengyel légtérben.

 Tervezett mozgósítás az oroszok részéről

 Az oroszok 300000 főt akarnak mozgósítani az ukrán Kharkiv megszerzésére. Azért kell ennyi ember, mert nem akarnak egy második Mariupolt, így, hogy megtartsák a várost, be akarják keríteni.

 Orosz zsoldosok Ukrajnában

 Putyin utasította a biztonsági szolgálatait, hogy vadásszák le azokat az oroszokat, akik csatlakoztak az ukrán hadsereghez. Árulónak tartja őket, és azt mondta, hogy megtalálják, és megbüntetik őket bárhol is legyenek, és velük szemben nem évül el a bűncselekmény.

 Uniós és egyéb támogatás Ukrajnának

 Ukrajna megkapta az Unió által – a következő három évre – biztosított 50 milliárd euró első részletét, 4.5 milliárd eurót. A finnek és észtek is csatlakoznak ahhoz a cseh kezdeményezéshez, hogy tüzérségi lőszereket vásároljanak Ukrajnának. A finnek 30 millió euróval, az észtek 35 millió euróval járulnak hozzá a programhoz.A német védelmi miniszter Boris Pistorius 500 millió euró értékű katonai segélyt ígért Ukrajnának.Zelenszkij azonban fel van háborodva. Szerinte a háború nemcsak Ukrajna ellen folyik, hanem egész Európa ellen. Megalázónak tartja a támogatás összegét, szerinte az Unió csak nagyon keveset nyújt és nagyon elégedetlen a késlekedő lőszerszállítmányok miatt. Ezenkívül az EU-tól vár segítséget arra is, hogy a légvédelmi rendszerük nem megfelelő. Szerinte a levegőben kell legyőzni Putyint. Ha ez sikerül, akkor (Putyin) a szárazföldet is elveszíti.

 Az Unió vámokat ró/na ki egyes orosz és fehérorosz mezőgazdasági termékre. Tervei szerint tonnánként 95 euró vámot kellene fizetni a gabonáért, így csökkenne a kereslet az orosz gabona iránt, illetve más élelmiszerre is vámot tervez kivetni, pl. olajos magvak.

 Továbbra is napirenden van az a javaslat, hogy a befagyasztott orosz pénzügyi eszközöket, illetve azok kamatát fordítsák Ukrajna megsegítésére. Viszont a terv változott, mivel először Ukrajna újjáépítésére szánták volna a pénzt, most inkább a katonai segítségnyújtásra. Egyébként nem kevés pénzről van szó. 210 milliárd euró érték van befagyasztva az uniós országokban, aminek évi 3 milliárd euró hozadéka van. Ezt adnák Ukrajnának.

 Ramstein csoport

 Ismét ülésezett a ramstein-i légibázison az ún. Ramstein csoport, vagyis az UDCG (Ukraine Defence Contact Group- Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport). Az UDCG több, mint 50 ország (ebből 32 NATO ország) és az Unió szövetsége, mely szervezet koordinálja az Ukrajnába irányuló katonai segítségnyújtást. A csoport havonta ülésezik. A csoportnak jelenleg félsikere van, hiszen az amerikaiak a kongresszus akadályozása miatt nem tudnak segítséget nyújtani Ukrajnának.

 Francia beavatkozás

 Az orosz hírszerzés szerint Franciaország egy 2000 fős katonai kontingenst készül Ukrajnába küldeni. Moszkva felszólította Párizst, hogy ne súlyosbítsa a konfliktust. A francia védelmi minisztérium cáfolta ezen információkat, ugyanakkor elismerték, hogy katonai felszereléseket gyártó vállalatokat akarnak telepíteni Ukrajnába. Macron úgy nyilatkozott, hogy Moszkvát a franciák riválisának tartja, és ha az oroszok nyernek, nem lesz biztonság Európában. Jelenleg ő is cáfolja, hogy francia csapatok mennének Ukrajnába, de számol ilyen lehetőséggel.

 Orosz elnökválasztás

Sokan megkérdezik, hogy miért volt olyan magas a részvételi arány a választásokon (87 %). Putyin a választások utáni sajtótájékoztatón erre azt mondta, hogy ez összefügg a jelenlegi helyzettel (Oroszországban), ahol kénytelenek fegyverrel megvédeni az ország polgárait. De pl. újságírók arra is kitértek, hogy a Nyugat váltott ki ellenséges érzéseket az „orosz népben”, és a hazafias érzéseit keltette fel. A választások előtti belgorodi ágyúzás, egyben megfélemlítés keltése pedig feldühítette az oroszokat. Putyin megválasztása ésszerű és logikus volt, hiszen Putyinnak köszönhető az ország/nép fellendülése.

Csütörtökön az orosz választási Bizottság határozatban fogadta el a választások eredményét. Putyin megköszönte a részvételt és a támogatást. Elmondta, hogy Oroszország bízva magában, erősségeiben és a jövőjében tovább halad az általa választott történelmi úton. Ígéretet tett az általa korábban bemutatott nemzeti projektek és programok végrehajtására. (A „nemzeti projekt” három nagy területet jelent: „humán tőke”, „kényelmes lakókörnyezet”, „gazdasági növekedés”.)

 Olimpia

 A Nemzetközi Olimpiai Bizottság megtiltotta az orosz és belorusz sportolóknak, hogy részt vegyenek a nyitó ünnepségen. Ez egy újabb megszorítás a sportolókra nézve, akik így is már csak semleges sportolóként vehetnek részt az olimpiai játékokon, zászló és himnusz nélkül. Jelenleg 36 orosz és 22 fehérorosz sportolónak van érvényes kvalifikációja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr2818363381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása