Ukrajna-Oroszország háború augusztus 12-18

2024/08/19. - írta: optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon

Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

A területükön drónok leszedéséről, illetve rakéták megsemmisítéséről számolnak be. A fő hírek azonban az oroszországi műveletük. Elsősorban Kurkszkban, de Belgorod régióban is folytatnak támadásokat. Lelőttek agy SZU-34-es vadászbombázót Kurszknál. Elfoglalták Szudzsát, a Szejm folyón pedig felrobbantottak két hidat, ami egy fontos orosz utánpótlási útvonalon volt. Az utolsó hírek szerint már nem mozognak előre olyan nagy erővel, és az oroszok is vernek vissza a támadásokból.

A harcok folytatódnak ukrán területen. Az oroszok Poltava, Vinyica, Kirovograd, Cserkaszi, Csernyihiv, Szumi, Zaporizzsija, Zsitomir, Dnyipropetrovszk, Harkov, Luhanszk, Donyeck, Mikolajiv, Odessza és Herszon régiókat bombázták. Mind a négy harccsoportjuk aktív, és előnyösebb pozíciókat foglalt el. A héten 17 támadást hajtottak végre Ukrajna hadipari komplexumaira, repülőtéri infrastruktúrájára, illetve drónösszeszerelő és tárolóhelyeire. Szumi régióban lőszer és üzemanyagraktárakat támadtak, Dnyitropetrovszkban Patriot légvédelmi rendszer kilövőjét semmisítették meg. Továbbra is támadják a külföldi zsoldosok bevetési pontjait. Donyeckben újabb három települést (Ivanovka, Szergejevka, Szviridonovka) vontak ellenőrzésük alá. 24 óra leforgása alatt 70 légicsapást mértek ukrán településekre és védelmi állásokra. A Fekete-tengeren pedig megsemmisítettek két ukrán parancsnok nélküli hajót. Az ukrán beszámolók szerint a héten 40 rakétát, 750 légi irányítású bombát és 200 UAV-t használtak az ukrán területek ellen. Az oroszok szerint az ukránok minden körzetben napi szinten 5-600 embert veszítettek.

Kijev háborúja orosz területen

Az ukránok támadására Putyin úgy reagált, hogy a céljuk a destabilizáció a határövezetben, amivel Oroszország belpolitikai helyzetét akarják „felrázni”. Azt mondta, hogy (Ukrajna) „minden bizonnyal méltó választ fog kapni”. Utasította a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot és az Orosz Gárdát, hogy biztosítsák a terrorellenes műveletet a Kurszk régióban, és hatékonyan lépjenek fel az ukrán erők szabotázscsoportjaival. A védelmi minisztériumnak pedig meghatározta, hogy ki kell szorítania az ukránokat az orosz területekről, és megbízható fedezetet kell biztosítania az államhatáron.

A kurszki régió kormányzója a hét elején arról panaszkodott, hogy „nincs egyértelmű frontvonal”, így nem tudják, hogy hol helyezkednek el a harci egységek, hol van az „ellenség”. Hétfőn még 28 település volt ukrán ellenőrzés alatt, a Kurszki régió területére való behatolás mélysége 12 kilométer, szélessége 40 kilométer volt. A hét végéig az ukránok szerint több, mint 80, a szakértők szerint 40 körüli az ellenőrzésük alatt álló települések száma. Kb. 1150 nkm orosz területet tartanak. Zelenszkij állítja, hogy ők nem akarnak orosz területeket szerezni, hanem azért hatoltak be Oroszországba, mert nincsenek nagy hatótávolságú fegyvereik (vagy engedélyük a használatára), így a határmenti régióikat akarják védeni ezzel, mert az oroszok innen is támadták őket. Illetve ezzel a művelettel az ukránok célja jobb tárgyalási pozíció kialkudása.

A három orosz régióban (Kurksz, Brjanszk, Belgorod) a terrorellenes művelet bevezetése miatt különleges jogrend működik, vagyis korlátozások kerültek bevezetésre, így pl: civilek kitelepítése, személyazonosító okmányok ellenőrzése, egyének, járművek átvizsgálása, telefonbeszélgetések lehallgatása, civil járművek igénybevétele stb. Az oroszok már több, mint 130.000 embert evakuáltak.

Belgorod öt települését lezárták, nem lehet bemenni.

A védelmi minisztérium tervet dolgozott ki a lakosság és az infrastruktúra biztonságának biztosítására az ország határterületein.

Szentpétervár légi támadások elleni védelmét erősítik meg, illetve a kurkszki atomerőművet, mivel az oroszok szerint az ukránok meg akarják támadni (az ukránok ez tagadják).

Értesülések szerint több ezer orosz katonát csoportosítottak át a megszállt ukrán területekről is Kurksz régióba, de a fontosabb egységeit nem helyezte át.

Ukrajna támogatása

Ukrajna 4,2 milliárd eurót kapott az Európai Uniótól az ’Ukraine Facility’ alap részére, mely összeget szociális, humanitárius és egyéb fontos költségvetési programok finanszírozására használják fel.

Német sajtóértesülések szerint Németország a közeljövőben nem ad további katonai segélyt Ukrajnának, mert a szövetségi kormány jelenlegi költségvetési terve és a tervezett pénzügyi megszorítások miatt nem lesz rá pénz, de a már jóváhagyott katonai segélyt leszállítják.

Német elfogatóparancs

A német ügyészség európai elfogatóparancsot adott ki egy ukrán férfi (Zsuravlov) ellen, akiről úgy vélik, hogy részt vett az Északi Áramlat nevű gázvezetékek (négyből három) felrobbantásában, 2022 szeptemberben. A férfi profi búvár. Lengyelországban látták utoljára, információk szerint Ukrajnába menekült.  A németek két másik személyt is keresnek, illetve kikérdeznének, egy házaspárt, akik egy búváriskolát tartanak fent Ukrajnában. Itt dolgozott egyébként Zsuravlov is. A házaspárt meg azért akarják kihallgatni, mert segítettek neki. A nő, aki tagadja, hogy részt vett volna a szabotázsban, Lengyelországban van, a férje állítólag a fronton. A német nyomozók szerint egy hatfős kis csapat, akik között katonák és civil profi búvárok is voltak 2022. szeptemberében a Balti-tengeren egy dán sziget környékén tartózkodott egy Andromeda nevű német vitorlás jachton, ami Rostockból indult sétahajókázás ürügyén. Az európai elfogatóparancsot azért adták ki, mert a lengyeleket megkeresték, de nem fogták el Zsuravlovot. Sőt szerintük oroszok voltak (mint sokan mások is állították), de a németeket nem tudták meggyőzni. Az amerikai hírszerzés szerint Ukrajna maga is tervezte a gázvezetékek felrobbantását. Sőt először Zelenszkij hozzájárulásával, ukrán üzletemberek pénzelésével, majd amikor a CIA ez ellen tiltakozott, Zelenszkij állítólag visszakozott, de az akkori hadsereg főparancsnoka mégis engedélyezte az akciót, állítása szerint már nem tudta elérni a résztvevő csoportot. A szabotázs akció 300.000 dollárba került. Források szerint a holland katonai hírszerzés szerzett tudomás először az akcióról, és ő jelezte az amerikaiaknak, akik tovább informálták a németeket. A hivatalos ukrán álláspont az továbbra is, hogy az oroszok robbantottál fel a vezetékeket. Arra is hivatkoznak, hogy csak az oroszoknak volt ehhez szükséges anyagi forrásuk.

 O55

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr9018469411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása