Ukrajna-Oroszország háború heti öszefoglaló július 22-28

2024/07/29. - írta: optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon

Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

Az ukránok drónokat, köztük felderítő drónokat szedtek le. Drónokat küldenek folyamatosan orosz területre. Drónokkal támadtak meg Krasznodar régióban, Kavkaz kikötőben egy komphajót is, sérültek és halálos áldozatok is vannak. Az ukránok megtámadtak egy Krímen található orosz katonai repülőteret is.

Az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Csernyihiv, Szumi, Zaporizzsija, Dnyipropetrovszk, Harkov, Luhanszk, Donyeck, Mikolajiv és Herszon régiókban. Ellenőrzésük alá vontak három települést Harkovban, Luhanszkban és Donyeckben. Az oroszok Iszkander-M rakétáival támadták meg a Harkov régióban levő Dergacsi települést, ahol - az oroszok szerint – nyugati országokból érkező oktatók és zsoldosok ideiglenes bevetési pontja volt kialakítva. Legalább ötvenen meghaltak. Illetve ugyanígy megtámadták Harkov ipari övezetét, ahol 100-an haltak meg, köztük 40 külföldi oktató. És szintén Iszkanderrel rakétákkal támadtak meg Donyeckben két ukrán katonai vonatot, melyek páncélozott katonai járműveket és teherautókat szállítottak. A heves orosz támadások miatt sérült az energetikai infrastruktúra és az energiaellátás Donyeckben és Harkivban.

Ukrajna támogatása

A svédek 13 dízelüzemű generátort adományoznak Ukrajnának. Ezen generátorokat a svédek lecserélték volna, vagy alkatrésznek használták volna fel, de inkább odaadják az ukránoknak, mellyel az ukrán energiaellátást támogatják.

Az ukrán Antonov cég és az amerikai Boeing megállapodást kötött védelmi projektekben való együttműködésre.

Az EU 43 millió eurót ad az ukrán vasúti infrastruktúra fejlesztésére és 4,2 milliárd eurót utal át Ukrajna helyreállításának, újjáépítésének és modernizációjának támogatására.

Mobilkorlátozások

Az orosz duma új törvényjavaslatot tárgyal, és valószínű, hogy el is fogad, miszerint korlátozzák a katonák részére az internet használatát, különösen videók, fényképek küldését, tárolását, illetve olyan információk tárolását, küldését, mely a csapatok és személyzetük helyének és mozgásának meghatározását segíti. Ez elsősorban a mobil/okostelefonokra vonatkozik, de más elektronikus eszközre is, ami pl. felvételt tud készíteni. A harci zónában nem is lehet náluk elektronikus eszköz. A parancsnokoknak joguk lesz 10 nap elzárással is megbüntetni a szabályokat áthágó katonákat. A visszaesőket pedig 15 napos elzárással sújthatják. A szabályt biztonsági okok indokolják, állítólag több katona halálát is okozta már a mobilon keresztüli beazonosítás. Persze ezzel nemcsak az ukránok próbálkoznak, az oroszok is próbálnak így harctéri információkat szerezni.

Biden visszalépése

Biden visszalépése az őszi amerikai elnökválasztásból zavarokat okoz Ukrajnában, de az oroszok is várják a fejleményeket. Zelenszkij köszönetet mondott Bidennek az eddigi támogatásokért. Kamala Harris jelenlegi alelnök lesz várhatóan a demokraták elnökjelöltje, aki valószínűleg folytatja Biden eddigi Ukrajnának nyújtott támogatásait. Trump viszont azt nyilatkozta, hogy leállítja az ukrán segélyeket és „kényszeríti” Ukrajnát, hogy kössön békemegállapodást Oroszországgal. Az alelnökjelölje (Vance) pedig ki is jelentette, hogy nem érdekli Ukrajna. De az ukránok szerint Trump nem kényszerítené Kijevet, hogy ismerje el Oroszország részeként a kelet- és dél-ukrajnai megszállt területeket, mert „az Egyesült Államok vereségét jelentené”.

Az oroszok szerint Biden nem magától mondott le az elnökjelöltségről, és csak annyit nyilatkoztak, hogy figyelemmel kísérik a fejleményeket.

 Kuleba Kínában

Az ukrán külügyminiszter Kínába érkezett. Ő az első magas rangú ukrán tisztviselő, aki Kínában tárgyal Oroszország 2022 februári teljes körű inváziója óta. Kijelentette, hogy „nagyon fontos, hogy Kijev és Peking közvetlen párbeszédet folytasson” az orosz invázió befejezéséről és az igazságos béke megteremtéséről. Kína semleges félként mutatja be magát a háborúban, de ragaszkodik ahhoz, hogy a feleknek tárgyalóasztalhoz kell ülniük. Kuleba azt mondta, hogy Ukrajna nyitott az Oroszországgal való tárgyalásokra, de csak akkor, ha Moszkva „jóhiszeműen” áll hozzá.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérése

Ez az intézet folyamatosan tart közvélemény kutatásokat az ukrán lakosság körében. Most tettek közzé egy olyan jelentést, melyben nyilvánosságra hozták egy közvéleménykutatásuk eredményét, ahol arra a kérdésre keresték a választ, hogy Ukrajna feladhatja-e egyes területeit a béke mielőbbi elérése és a függetlenség megőrzése érdekében. A felmérést olyan felnőtt (min.18 éves) ukrán állampolgárok között végezték, akik a felmérés időpontjában Ukrajna kormánya által ellenőrzött területén éltek. A felméréseket 2023 decemberben, 2024 februárban és májusban végezték, vagyis háromhavonta. Az eredményt a héten hozták nyilvánosságra. E szerint, míg 2022-23-ban az emberek 8-10%-a gondolta úgy, hogy területi engedményeket kellene tenni, 2023 május óta az arány fokozatosan nő: 2023 végére 19%-ra, 2024 februárjában 26%-ra, 2024 májusára 32%-ra nőtt az engedményezési hajlandóság. Ezen álláspont minden régióban, ahol felmértek, érezhető volt.

 O55

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr9518456451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása