OU háború komment 3

2024/08/15. - írta: optimus55

Lázban ég a világ a hírre, hogy Ukrajna orosz területen támadja az oroszokat. Folyamatosan jönnek a hírek, hogy éppen hol vannak, hány települést vettek már ellenőrzésük alá, sőt a szudzsai Gázprom gázelosztót is elfoglalták, így nem lesz gáz, vagy már drágul is. Sokan tapsolnak is az ukránoknak, hogy mégis mire képesek a sok nyugati technikával és fejlesztésekkel. Az oroszok meg megvannak lepődve.

Biztos velem van a gond, de nem látom ezt akkora sikernek, ahogy most le van festve a helyzet. Mondjuk, az oroszoknak sem gratulálnék. Érdekesek az oroszok, mert abból indul ki az ember, amit tanult a történelemben: a nagy orosz hadsereg, aki végiggyalogol országokon. Ebben a háborúban pedig már nem ezt az orosz hadsereget látjuk. Lehet, hogy Putyinnal is ez a gond, a múltból táplálkozik. Hatalmas tévedései vannak, már ha csak a háború megindítását is nézzük. Valószínűsíthetően villámháborút tervezett, de nem jött be. Mindegy, erről már kár beszélni, viszont beszélhetnénk a tábornokairól, vagy a katonai felderítéséről. Most komolyan… Az ukránok folyamatosan támadták idáig is Belgorodot, sőt nemegyszer küldtek drónokat akár Moszkváig is. Mit csináltak az oroszok? Büszkén lelőtték a drónokat, pedig már akkor feltették többen a kérdést, hogy mi van az orosz légvédelemmel. Aztán Kharkivot, illetve Kharkiv és a határ közti részt támadták nagyobb erőkkel, hogy egy demilitarizált övezetet hozzanak létre. De azt Ukrajnában gondolták ki. De mi van a saját határvédelmükkel a saját területükön? Én azt értem, hogy nem gondolták, hogy Ukrajna ilyen katonai lépéseket tesz, mert senki sem gondolta. De mégis fel kell tenni a kérdést, hogy miért nem gondolták, tudták, hogy ilyen megtörténhet, hiszen háború van a két ország között. Mit csinált az orosz hírszerzés? Mondjuk, azon sem csodálkoznék, hogy volt infójuk erre, csak nem hitte el egy orosz tábornok sem, akár Putyin sem, hogy ez megtörténhet.

Hát és az ukránok. Így elsőre azt mondanám jók voltatok, de ahol nyitva van az ajtó, ott könnyű bemenni. Egy nulla határvédelemnél nem nehéz katonai személyzettel és technikával bejutni. És igen, tovább is tudnak haladni, mert most az oroszok a civilek mentésével vannak elfoglalva, és ez időigényes. Sőt kell idő az újratervezéshez is, kár tagadni. Csak addig, míg az oroszok ezzel töltik az időt, az ukránok mennek tovább azt a látszatot keltve, hogy mennyivel erősebbek az oroszoknál. Most persze örülnek az ukránok, főleg a katonák, ami a morálra nagyon jó hatással van. Bár ezt se állítanám, mert az ukrán katonák se hülyék, főleg akik most is ott szívnak a keleti fronton, hozzájuk képest az orosz területen szolgálók ’nyaralnak’. És csak kérdezem: az ukránok miből mentek be az oroszokhoz? Ehhez ember, technika, fegyver, logisztika kell. Amit át kell csoportosítani. Honnan is? Olyan tiszavirág életű ez az egész. Már írtam korábban, hogy nem tudom, hogy az ukrán stratégia hogy működik. Az tény, hogy jól kihasználták az oroszok ezen gyengepontját, amivel elterelik a figyelmüket másfele is, de ettől nem fogják teljesen kivonni az oroszok a csapataikat Ukrajnából, maximum átcsoportosítanak. Ráadásul mit gondoltak, milyen lesz azon orosz katonák hozzáállása, amikor ténylegesen a saját területükért fognak harcolni. A nemrég történt orosz terrortámadás (Krasznogorszk) után annyi önkéntes orosz vonult be, hogy arra az orosz hatóságok is rácsodálkoztak. Az is elfelejtik, hogy szemből is, meg a hátuk mögött is (a határ másik oldalán) oroszok vannak. 

Zelenszkij azt mondja, hogy nem akarnak orosz területet, hanem a nagy hatótávolságú fegyverek hiányában lépték meg ezt, ja, és mert így másképp fognak az oroszok béketárgyalni. Hát meglátjuk.

Bár a helyzet jó nagy blama az oroszoknak és Putyinnak is személyesen, ettől még szerintem alapjaiban ez az ukrán akció nem rengeti meg a háború további folytatását, csak alakítja azt.

És még egy dolog. Úgy tűnik mások is csak figyelik az eseményeket, azok is, akiknek a fegyvereikkel hadonásznak most az ukránok orosz területen.

 O55

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr5718467149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása