Ukrajna-Oroszország heti összefoglaló augusztus 26 - szeptember 1

2024/09/02. - írta: optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon

Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

Ukrajnában az ukránok drónokat, rakétákat szednek le. Oroszországban - állításaik szerint – 1294 nkm területet és 100 orosz települést tartanak az ellenőrzésük alatt. Zelenszkij szerint Oroszország területén védekező hadműveletet hajtanak végre pufferzónák kialakítása céljából azért, hogy megakadályozzák Ukrajna további megszállását. Jelenleg Ukrajna 27 %-át foglalták el az oroszok. Az oroszok szerint Kurszkban viszontcsapásokat mértek az ukránokra. A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség aggódik a Kurszki összecsapások miatt, mert attól félnek, hogy az atomerőmű megsérül, mivel nincs ún. védőkupolája, ami katasztrófához is vezethet. Az oroszok egyébként az ukrán határ menti repülőterekről visszavonták a repülőgépeiket és helikoptereiket, és csökkent az Ukrajnában történő légicsapások száma, illetve a siklóbombák bevetése, amit a nyugati sajtó az ukránok sikerének könyvel el.

Az oroszok megtámadták Kijev, Hmelnickij, Rivnje, Vinnica, Cserkaszi, Poltava, Zsitomir, Kirovohrad, Szumi, Csernyihiv, Zaporizzsija, Dnyipropetrovszk, Harkov, Luhanszk, Donyeck, Mikolajiv és Herszon régiókat.

Az oroszok a hét elején 15 ukrán régióban hatottak végre hatalmas orosz légitámadást. Főleg UAV-iket és rakétákat használtak, mindkettőből több, mint százat lőttek ki. Az orosz csapatok különösen az ukrán energiainfrastruktúrát támadták meg: számos régióban vannak károk, illetve sok a halott és a sebesült. Az ukránok is elismerték, hogy a háború kezdete óta nem volt ekkora méretű légitámadás. Jelentéseik szerint az elmúlt héten Oroszország több mint 160 különféle típusú rakétát, 780 irányított légibombát és 400 UAV-t lőtt ki Ukrajnára (Azt is állítják, hogy ez „Putyin bosszúja”. ) Majd nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi indító fegyverekkel, köztük Kindzsal aeroballisztikus rakétákkal, Iskander rakétákkal és UAV-ikkel támadták Ukrajna kritikus fontosságú repülőtéri infrastruktúra-létesítményeit. Az oroszok taktikai erőfeszítést hajtanak végre Pokrovszk elfoglalására irányuló hadműveletük részeként. Két vonalban haladnak, Pokrovszktól keletre és dkeletre. Az erőfeszítéseik oka egyrészt, hogy megszűntessék az ukrán ellentámadásokkal szembeni sebezhetőségeiket, illetve be is akarják venni Pokrovszk városát. A déli körzetben javítottak a pozícióikon, és újabb településeket (Orlovka, Nikolajevka, Stelmakhovka, Vjemka, Szkucsnoe) vontak ellenőrzésük alá. A Fekete-tengeren hat drónhajót semmisítettek meg.

Kurkszban is számolnak be sikerekről, visszaverésekről, de nem olyan mértékben, mint az ukrajnai fronton.

F-16-os lezuhanása

Lehuzant a nemrég átvett F-16-os vadászgépekből egy pénteken. A pilóta meghalt. Zelenszkij leváltotta a légierő parancsnokát. Bár hivatalos eredmény még nincs, de úgy tűnik, hogy az oroszok lőtték le e gépet. A vizsgálat amerikai szakértők bevonásával folyik.  Egy amerikai védelmi tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy úgy tűnik, hogy a balesetet nem orosz tűz okozta, és a pilótahibától a mechanikai meghibásodásig még vizsgálják a lehetséges okokat. Az ukránok tagadják, hogy Patriot találta el.

 Egyházbetiltás

Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a régóta vitatott, de az ukrán parlament által jóváhagyott törvényjavaslatot, amely megtiltja a továbbiakban az Orosz Ortodox Egyházhoz tartozó egyházak, köztük az Ukrán Ortodox Egyház működését. Az egyházat azzal gyanúsítják, hogy orosz propagandát hirdetett. Ezt az egyház tagadta, azt is, hogy bármilyen kapcsolata lenne a moszkvai patriarchátussal.

Ferenc pápa bírálta a döntést. Azt mondta, hogy a templomokat nem szabad felszámolni és lehetővé kell tenni a keresztények számára, hogy szabadon imádkozzanak.

A pápa kijelentette, hogy "az ember nem követ el rosszat azáltal, hogy imádkozik", és arra buzdította az ukrán vezetőket, hogy "engedjék meg, hogy azok, akik imádkozni akarnak, imádkozzanak abban, amit egyházuknak tekintenek".

 Győzelmi terv

Zelenszkij bejelentette, hogy „győzelmi tervet” fog bemutatni Joe Biden amerikai elnöknek és két lehetséges utódjának, Kamala Harris-nek és Donald Trump-nak. Valószínűleg erre a jövő hónapban kerülhet sor, amikor Zelenszkij részt vesz New Yorkban az ENSZ Közgyűlésén. A terv célja annak biztosítása, hogy Ukrajna erős pozícióban legyen, hogy megkezdje a háború befejezéséről szóló tárgyalásokat. Zelenyszij úgy nyilatkozott, hogy a terv fő lényege, hogy Oroszországot a háború befejezésére kényszerítse, és ez a befejezés igazságos legyen Ukrajna számára.

O55

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr1618483267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása