Ukrajna-Oroszország háború heti összefoglaló július 8-14

2024/07/15. - írta: optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon

Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

 Az ukránok drónok, felderítő drónok és cirkálórakéták megsemmisítéséről számoltak be. Egy ukrán dróntámadás következtében kigyulladt egy olajraktár szombaton az oroszországi rosztovi régióban.

Az oroszok támadásokat hajtottak végre Hmelnickij, Lviv, Ivano-Frankivszk, Csernyihiv, Szumi, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Harkov, Luhanszk, Donyeck, Mikolajiv, Odessza és Herszon régiókban.

Az elsősorban Kijevet ért hatalmas rakéta és dróntámadás következtében 44-en haltak meg, több, majd 200-an sérültek meg. Még mindig megy a vita, hogy ki találta el a gyermekkórházat. Az oroszok kizárták, hogy ők voltak, de az ENSZ szakértői és fegyverszakértők is azt állítják a videofelvételeket és a talált maradványokat elemezve, hogy egy orosz cirkálórakéta csapódott be az épületbe és nem egy ukrán légvédelmi lövedék, ahogy az oroszok állítják.

Az oroszok szerint egy hét alatt 39 támadást hajtottak végre drónokkal és precíziós fegyverekkel ukrán légi támaszpontok, hadiipari központok, és az ezeket kiszolgáló energetikai létesítmények ellen. Megsemmisült: 7 HIMARS, 6 HAWK, 2 Patriot, 2 ATACMS és több, mint 300 drón. Ezen a héten is szedtek le MIG-eket.

 USA engedély

 Zelenszkij ismételten kéri az amerikaiakat, hogy adjanak engedélyt, hogy orosz területen, orosz katonai bázisokon semmisítsenek meg orosz katonai repülőket. Az állítja, hogy május júniusban jelentős sikereket értek el, és az amerikai engedély miatt Harkivban meg tudták állítani az amerikaiakat. Ha megkapnák az engedélyt, akkor megvédhetnék az ukrán városokat és kiszoríthatnák az oroszokat Dél-Ukrajnából.

 Ukrajna támogatása

 Zelenszkij ukrán elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök biztonsági együttműködési megállapodást írt alá.

A németek katonai segélycsomagot adtak át Ukrajnának, ami rakétákat és lőszereket tartalmaz.

A kanadai miniszterelnök 500 millió kanadai dollár értékű katonai segélycsomagot ajánlott fel Ukrajnának.

A norvégok úgy döntöttek, hogy hat F-16-ost ad át Ukrajnának még 2024-ben.

Ukrajna és Luxemburg kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodást írt alá.

Svédország is csatlakozik az ún. drónkoalícióhoz, mely drónokat vesz és szállít Ukrajnának. Ez a csoportosulás ez év februárban alakult és számos európai országon kívül Kanada, Új-Zéland és Ausztrália is tagja.

NATO csúcs

A héten tartották a NATO tagállamok csúcstalálkozóját Washingtonban. Meghívták Zelenszkijt is.

Kiadtak egy nyilatkozatot, melyben elítélik az oroszok által történt kórház elleni támadást. Felszólították Oroszországot és feltétel nélkül vonja ki minden haderejét Ukrajnából. NATO tagállamai döntöttek, és létrehozzák az ukrajnai biztonsági segítségnyújtási és kiképzési szervezetet, amely koordinálja a szövetségesek és partnerek által Ukrajna számára biztosított katonai felszerelést és kiképzést. A tagállamok bejelentették, hogy jövőre 40 milliárd eurós katonai támogatást kap Ukrajna. A NATO egy összekötőt fog küldeni Ukrajnába.

 Orosz gazdasági mutatók

 Az orosz gazdasági a vártnál jobban teljesített, az előző évi január-májushoz képest 5%-al nőtt az orosz GDP. Az infláció azonban mozgásban van, most úgy várják a szakemberek, hogy az év elején becsült 5,7 % helyett 6,3 % körül lesz a 2024-es infláció.

 Újabb békecsúcs

Ukrajna kijelentette, hogy hajlandó meghívni Moszkvát a következő békecsúcsra, ha kész megfontolni Ukrajna béketervét, és abbahagyja az ultimátumok kibocsátását. Oroszország azonban bejelentette, hogy nem vesz részt a második nemzetközi csúcstalálkozón, mert Ukrajna figyelmen kívül hagyja Moszkva javaslatait. Azonban olyan hírek szivárogtak ki, hogy még ez évben lesz valamiféle béketárgyalás Moszkva és Kijev között.

O55

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr2418446961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása