OU háború komment 4

2024/08/22. - írta: optimus55

A fél világ figyeli az ukránok menetelését Oroszországban, és az oroszok reakcióját az ukrán behatolásra. Az ukránok akciója kapcsán felmerül, hogy mennyire csinálják azt, amit csinálnak maguktól, és mivel akcióznak orosz területen.

 Azt már régóta lehet tudni, hogy nyugati katonai szakértők ukrán területen segítik az ukránokat a műveletek megtervezésében és végrehajtásában. Ezen megy a vita, hogy hívhatjuk-e „boots on the ground”- nak. A boots csizmát, illetve bakancsot jelent, vagyis azt, hogy egy külföldi katonai állomány fizikálisan egy másik ország területén tartózkodik és vesz részt az ott folyó katonai műveletekben. Szerintem, ha hivatalosan (mégha titokban is), tehát az országuk által küldve vannak jelen külföldi katonák és vesznek részt bármilyen módon a hadműveletben, azt ennek lehet tekinteni, mert nem a létszám a fontos. A kiszivárgott információk szerint amerikaiak, britek, franciák és újabban lengyelek segítik az ukránokat. Ez persze valószínű nem kimerítő felsorolás, egyrészt mert több ország adott át saját technikát, tehát, ha csak annak a kezelésében segítenek a helyszínen, vagyis a hadműveleti területen, akkor már ők is hozzáadódnak a személyes támogatókhoz. Plusz ott van a rengeteg külföldi zsoldos, akik pedig a végrehajtást segítik. Az oroszoknak biztos, hogy van információjuk, főleg a zsoldosokról mivel folyamatosan támadják a bevetési pontjaikat, mondhatni vadásznak rájuk. A különböző országok tudnák csak megmondani, hogy hány - állampolgár - sebesültjük, vagy halottjuk van, de erről nem számolt még be senki.

Szóval igen, biztos, hogy segítik az ukránokat nem ukrán katonai szakértők, és segítették az orosz területen történő invázióban is. Természetesen nem akarom az ukrán parancsnokokat, katonai hadműveleti tiszteket lebecsülni, csak furcsa, hogy most jutott eszükbe ez a lépés; állandóan az angol „buffer zone” kifejezést használják; folyosót nyitnak a civileknek, vagyis erre is nagyon odafigyelnek; nyugati technika tömkelegével hajtják végre a műveletet.

Hát igen, itt van a használt technika, fegyver kérdése. Ugye többen nyilatkoztak úgy, hogy az ukránok azt csinálnak, amit akarnak az adományozott fegyverekkel, akár orosz területen is bevethetik. Ezt most ki is használják az ukránok. Nemcsak az orosz, de a nyugati sajtó is beszámol a nyugati fegyverek jelenlétéről orosz területen (Humvee, Himars, Stryker, Challenger 2 stb.). Az amerikaiak viszont kifejezetten figyelik ezt, hisz korlátozásokkal engedélyezték a fegyvereik használatát. Bár hozzá kell tenni, hogy nem igazán pontosan fogalmaztak, és az ukránok így jól tudnak kiskapuzni (talán ebben is segítenek nekik?). Az amerikaiak azt mondják, hogy nem lépték át az ukránok a korlátozásaikat, de elismerték, hogy „nem gondolták”, hogy az ukránok így fogják használni a fegyvereiket. A britek, németek pedig tiltják a nagy hatótávolságú fegyvereik használatát.

És végül az, hogy ki tudott az ukránok Oroszország elleni műveleti szándékáról… hát, hogy senki… az még viccnek is rossz. Persze felmerül a kérdés, hogy miért nem mondják el, hogy tudtak róla, mi van abban? Az, hogy nyíltan senki nem akar konfrontálódni az oroszokkal.

Szóval most még figyeli mindenki a történéseket, és szerintem mindenki azt várja, hogyha tényleg lépnek az oroszok, akkor mi lesz.

O55

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr7818471203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása