Közelharc

Közelharc

Ukrajna heti összefoglaló április 1-7

2024. április 08. - optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon


Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

Ukrán drónok támadták meg Oroszországban, a Tatár Köztársaságban a jelabugai Shahed drónokat gyártó gyárat és nyizsnekamszk-i olajfinomítót. A két ipari telephely mintegy 1100 kilométerre található az ukrajnai határtól. Komoly kár nem történt, de hatan megsérültek. A támadások mögött állítólag az ukrán katonai hírszerző ügynökség áll.

Az oroszok támadtak Kirovohrad, Chernihiv, Sumy, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk, Kharkiv, Luhansk, Donetsk, Mykolaiv, and Kherson régiókban. Az oroszok csapást mértek az ukrán hadsereg külföldi zsoldosaira Harkov régióban.  Kilőtték az ukránok egy SZU- 27-es vadászrepülőgépét, két S-300 légvédelmi rakétarendszer két indítóállását.

A védelmi minisztériumok jelentése szerint gyakorlatilag minden irányban javítottak a pozíciójukon.

Korhatárcsökkentés a hadköztelezettségben Ukrajnában

Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amely 27 évről 25 évre csökkenti a hadkötelezettség alsó korhatárát, ami potenciálisan növeli az orosz invázió elleni harcra rendelkezésre álló férfiak számát. Az ukrán parlament már 2023 májusában elfogadta az intézkedést, de Zelenszkij csak most kedden írta alá a törvényt. A behívás két lépcsőben történik. Először is a férfiakat besorozzák katonai szolgálatra, majd annak teljesítésével a kormány mozgósíthatja őket. A mozgósítás korhatára azonban nem változik, vagyis marad a 27 év, bár az ukrán parlament azonban olyan törvényjavaslatot is fontolgat, amely 25 évre csökkentené a mozgósítási korhatárt. Erre a lépésre azért volt szükség, mert – az ukrán vezetés szerint – legalább 500000 emberre lenen szükség még a fronton.

A törvény egyébként megtiltja a 18 és 60 év közötti férfinak, hogy elhagyja Ukrajnát, kivéve, ha egészségügyi okokból alkalmatlannak ítélik a katonai szolgálatra, vagy felmentést kapnak.

Új főparancsnok

Putyin április 02-ával Alekszandr Moiseev admirálist nevezte ki a haditengerészet főparancsnokává. Moiseev 1962-ben született, 1981-ben besorozták. 1987-ben csatlakozott az Északi Flottához, és 29 évig szolgált ott. 1994-ben rangidős parancsnoki segítőként a K-117 Karélia tengeralattjárón szolgálva részt vett az ún. „északi sarki” hadműveletben, mely során kitűzték az orosz zászlót az északi sarkon. 2003-ban végzett a Tengerészeti Akadémián. 2019-ben ő lett az Északi Flotta parancsnoka. Kétszer kapott Bátorság érdemrendet és egyszer Oroszország Hőse érdemrendet.

Ukrajna támogatása

A németek csatlakozva a cseh kezdeményezéshez, 576 millió euró értékben támogatják Ukrajnát tüzérségi lőszerekkel. A lettek 1 millió euró értékben adtak át az ukránoknak - a lettek által gyártott - drónokat. Aknamentesítő projekt keretében 700 millió dollárt kaptak az ukránok a partner országoktól, így: USA, Svájc, Norvégia, EU, Japán. A NATO főtitkára ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják a szövetségesek, hogy hogy tudnának Patriot légvédelmi rendszert biztosítani Ukrajnának. Az ukrán és a finn elnök egy megállapodást írt alá a két ország közötti biztonsági együttműködéséről és a hosszútávú támogatásról.

Hága 

Hágában gyűlt össze több, mint ötven állam képviselője, hogy megvitassák Oroszország Ukrajna ellen elkövetett háborús bűntettei miatti felelősségre vonását. A konferenciát, melynek címe: Restoring Justice for Ukraine (helyreállítani az igazságszolgáltatást Ukrajnának) Hollandia, Ukrajna és az EU Bizottsága szervezte. A holland külügyminiszter elmondta, hogy tízezrek haltak meg már, és milliók sérültek meg, illetve váltak hontalanná, és több, mint százezer háborús bűntettről tudnak már. Azt mondta, hogy azért kell segíteni Ukrajnának, mert az ukrán igazságszolgáltatás össze fog roppanni ekkora nagyságrendű eset intézésében, illetve kivizsgálásában. Azt akarják megvitatni a szakemberek, hogy hogyan lehet a büntetlenség ellen küzdeni (az orosz tettek miatt), illetve, hogy hogyan kaphatnak az áldozatok megfelelő kompenzációt.

Az oroszok elutasítanak minden felelősséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr6118375277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása