Közelharc

Közelharc

Ukrajna heti összefoglaló március 25-31

2024. április 01. - optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon


Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

 Az ukránok a súlyos lőszerhiány ellenére is próbálják tartani a frontot. Az ukránok megsemmisítettek egy orosz légvédelmi rendszert, egy ellenséges tüzérségi egységet, egy orosz elektronikus harc állomást és UAV irányítópontot, két orosz parancsnoki állást, lőszerraktárt, egy Buk-M1 légvédelmi rakétarendszert és egy Zoopark-1 radarrendszert, folyamatosan szednek le Shahed drónokat. Sikeresen támadták meg egy Neptun rakétával az orosz Konstantin Olshansky hadihajót, illetve a Yamal és Azov hadihajókat is támadták. Az ukránok szerint az oroszok naponta elveszítenek  1030 katonát, 11 harckocsit, kilenc páncélozott járművet, 27 tüzérségi rendszert, 25 UAV-t, és 46 katonai járművet és felszerelést. Folyamatosan támadják az orosz belgorodi régiót, őket segítik az orosz önkéntes harcosokból álló Kijev-barát milíciák.

Az orosz fegyveres erők javítottak a helyzeten Avdiivka és Dél-Donyeck, illetve Herson irányába, és folyamatosan verik vissza az ukrán támadásokat, és támadnak Kijev, Csernyihiv, Szumi, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Harkov, Luhanszk, Donyeck, Mikolajiv, Odesa és Herszon régiókban, illetve támadták Kiev és Odessza városát is, felszabadították Krasznoje falut.  Nagy hatótávolságú tengeri és szárazföldi fegyverekkel, illetve drónokkal csapást mértek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) döntéshozó központjaira és létesítményeire. Csapást mértek az ukrán pilóta nélküli légi járművek összeszerelő- és tárolóhelyeire több régióban, illetve újabb csapást mértek az ukrán energetikai és légvédelmi rendszerére és megsemmisítették az ukránok S-300-as légvédelmi rendszerének radarállomását és megrongáltak 3 erőművet. A támadást nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi, földi és tengeri fegyverekkel, köztük Kinzsal aeroballisztikus hiperszonikus rakétákkal, valamint drónokkal hajtották végre. Megsemmisítettek egy Starlink műholdas kommunikációs állomást is.

 Felkészülés az orosz offenzívára

 A közelgő nagyobb tavaszi orosz offenzivára készül Ukrajna, bár úgy tűnik későn kapcsoltak. Elemzők kétkedve nézik, hogy az ukrán védelmi vonalak olyan erősek lesznek, mint az oroszoké. Az ukránok csak március 1-jén kezdték meg a védelmi erődítmények építését és felújítását, és nem tudják, hogy mikor készülnek el, bár bizakodóak. Állításaik szerint olyan akadályokból állnak majd, amelyek képesek megállítani a páncélosokat és az aknákat.

 Ukrajna támogatása

 A Nemzetközi Valutalaptól 880 millió dollár segélyt kapott Ukrajna, melyet kiemelt  költségvetési források fedezésére és Ukrajna makroszintű pénzügyi stabilitásának támogatására használhatják fel.

Az Európai Fejlesztési Bank 100 millió euró kölcsönt kap eRecovery fejlesztésre, plusz ad még 100 millió eurót a lerombolt házak újjáépítésére, viszont nem kapja meg az Euroclear befagyasztott vagyonának egy részét, ami 5 milliárd euró.

Ukrajna 1,5 milliárd dolláros fejlesztéspolitikai kölcsönt (DPL) kapott Japántól és az Egyesült Királyságtól a Világbankon keresztül.

A lerombolt energetikai rendszerük helyrehozatalára nemzetközi segítséget vár el Ukrajna.

 F-16-osok érkeznek

 Az ukrán külügyminiszter bejelentette, hogy 60 darab F-16-os vadászgépet kapnak áprilisban. A gépeket Belgium, Dánia, Hollandia és Norvégia adományozta Ukrajnának. Putyin erre a hírre azt mondta, hogyha a Nyugat F-16-os vadászgépeket szállít Ukrajnának, akkor azokat az orosz haderő lelövi. És azt is közölte, hogyha egy harmadik ország repülőtereiről indítják a gépeket, akkor azok a repterek is legitim célpontokká válnak számukra. Putyin egyébként állítja, hogy az F-16-osok nem változtatnak az ukrajnai csatatéren kialakult helyzeten.

 Starlink problémák

 Az ukránok részéről egyre több a panasz a Starlink-el kapcsolatosan. A Starlink az Elon Musk nevével fémjelzett SpaceX internetszolgáltatása. Előnye, hogy ezen keresztül ott is el lehet az internetet érni, ahol nincs ’földi’ szolgáltatás, vagy vezetékes internet. Az ukrán katonák arról számoltak be, hogy kapcsolati problémák vannak, és csökkent a kapcsolat sebessége. A szakértők szerint az az oka, hogy sokkal több egység van, mint kellene, és, hogy az oroszok is használják, pedig nekik nem adtak el belőle (mármint Musk-ék). De az oroszok kijátszották a szankciót úgy, hogy harmadik országon keresztül szerezték be az eszközöket.

Ukrajna most egy ún. fehérlistát állít össze a regisztrált eszközeire, annak érdekében, hogy az illegális – feltehetően orosz – eszközöket ki tudják iktatni. De ez nem egyszerű, mert nehéz a tényleges tulajdonost azonosítani, illetve lehet, hogy egy helyen két terminál is van.

Az ukránok attól félnek, hogy az oroszok meghekkelik a rendszereiket, és feltörhetik katonai kommunikációkat, amivel már próbálkoznak is, hiszen ukrán katonák mobiltelefonjait szerzik meg, és törik fel az adatokért.

A SpaceX azt nyilatkozta, hogyha tudomást szereznek illetéktelen használatról, akkor azt kivizsgálják, és szükség esetén deaktiválják a rendszert.

 Béketárgyalások

 Zelenszkij egy korábbi svájci látogatása során felkérte a svájci elnököt, hogy szervezzen magas szintű békekonferenciát a katonai konfliktus megoldásának lehetőségeiről. Svájc üdvözli a kérést, és úgy nyilatkozott, hogy készen áll a közreműködésre és a tárgyalássorozat beindítására. Az ukrán külügyminiszter most azt nyilatkozta egy tv-csatornának, hogy Ukrajna megkezdheti a béketárgyalásokat Oroszországgal, és készen áll megindítani a diplomáciai folyamatot, és már arra is hajlandó, hogy Oroszország is jelen legyen. Az oroszok jelezték, hogy hajlandóak a tűzszünetre és a tárgyalások megkezdésére. A probléma az, hogy mind a két fél ragaszkodik a saját feltételrendszeréhez. Az ukránoknak van egy tízpontos „békeképlete”, amiből kiemelkedik, hogy az oroszok vonják ki csapataikat az 1991-es határig, ami azt jelenti, hogy vissza kellene adni a(z annektált) Krímet és a Donbászt is. Ezt az oroszok elutasítják, sőt azt követelik, hogy az eddig elfoglalt ukrán terület (Ukrajna kb. 20 százaléka) orosz fennhatóságát ismerjék el. Ráadásul a fronton most jobban állnak az oroszok, így más a tárgyalási alapuk is.  

 Új hadkötelezettség Oroszországban

 Putyin aláírta az orosz állampolgárok katonai szolgálatra vonatkozó kötelezettségéről szóló rendeletet, ami alapján a sorkatonai szolgálat korhatárát kiterjesztik. A sorkatonai szolgálat egy év. A 18 és 30 év közöttieket hívják be, de a 29, 28 évesek, illetve, akik betöltötték 2023. december 31-ig a 27-ig életévüket, ők tartalékosok lesznek. 150000 katonát akarnak így behívni. Az orosz vezérkar azonban közölte, hogy a most behívott újoncok orosz területen fognak szolgálni, az „új” orosz területekre sem fogják őket vezényelni.

Leváltások Ukrajnában

 Zelenszkij sok poszton vált le folyamatosan embereket. Új nagyköveteket jelöl ki, tanácsadókat mentett fel, kirúgta az első asszisztensét, menesztette az önkéntes tevékenységek területért felelős biztosát és új parancsnokot nevezett ki a Különleges Műveleti Erők élére.

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr7918368207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása