Közelharc

Közelharc

Ukrajna-Oroszország háború heti összefoglaló június 3-9

2024. június 10. - optimus55

Eredmények- Veszteségek a két oldalon

Nagyon nehéz megerősíteni a két fél által állítottakat, mind az eredmények, mind a veszteségek tekintetében. Alább olvashatók az általuk közzé tett főbb történések, harci cselekmények.

 Az ukránok 15 harckocsit, 18 páncélozott járművet, 65 tüzérségi rendszert, 27 UAV-t, egy Iszkander cirkálórakétát, valamint 81 járművet és speciális felszerelést semmisítettek meg.

 Az oroszok erőteljesen haladnak. Támadták Kijev, Poltava, Vinnica, Csernyihiv, Szumi, Zaporizzsija, Dnyipropetrovszk, Harkov, Luhanszk, Donyeck, Mikolajiv, Odessza, Hmelnickij és Herszon régiókat. Többször is nyilatkozták, hogy a terveik szerint haladnak.

Az oroszok a héten is lelőttek 2 MIG-29-es vadászgépet és egy SZU-25-ös repülőt pedig drónnal találtak el, és megsemmisítettek ukrán „legénység nélküli hajót” a Fekete-tengeren. Megsemmisítették az „idegenlégió” fegyver és felszerelésre szolgáló raktárát.

Az ukránok pedig maguk jelentették be, hogy az orosz rombolások miatt a nagyobb hőerőműveik 73 %-a nem üzemel.

Ukrajna támogatása

Macron bejelentette, hogy francia Mirage 2000-5 típusú vadászgépet szállít Ukrajnának. Hogy hány darabot és mikor, azt nem közölte. Franciaország biztosítja a pilóták kiképzését is. Az elnök az is kijelentette, hogy nem állnak háborúban Oroszországgal, viszont vállalták, hogy 4500 katonák kiképeznek.

Az amerikaiak újabb katonai segélycsomagot jelentettek be, 225 millió dollár értékben, ami többnyire rakétákat és tüzérségi lőszereket tartalmaz.

 Béketárgyalások

 Kína nem vesz részt a júniusi békekonferencián, mert állítása szerint az nem felel meg Kína feltételeinek, miszerint Oroszország és Ukrajna egyenlő részvétellel vegyen részt a tárgyalásokon, és minden békefeltételt tisztességen kell megtárgyalni.

Zelenszkij azzal vádolja Kínát, hogy nyomást gyakorol más országokra, hogy ne vegyenek részt a közelgő ukrajnai béketárgyalásokon. Szerinte Kína támogatása miatt tovább fog tartani a háború.

Szaúd-Arábia, Brazília és Pakisztán is bejelentette, hogy távol marad, de egyébként az amerikai elnök sem vesz részt személyesen.

 Amerikai fegyverek használata Oroszországban

Az amerikaiak próbálják megmagyarázni az Egyesült Államok politikáját azzal kapcsolatban, Ukrajna csapást mérhet-e orosz katonai célpontok ellen Oroszországon belül amerikaiak által biztosított fegyverekkel, de elég ellentmondásos megnyilvánulások vannak. Most Biden elnök úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna nem használhat amerikai fegyvereket Moszkva, illetve a Kreml elleni csapásokra (csak Harkiv környékén). Biden úgy tűnik nem akarja az oroszokkal való feszült viszony további eszkalálódását.

 Orosz reakciók a nyugati fegyverekre

Az orosz külügyminiszter és az orosz elnök sajtótitkára az mondta, hogy ukrán rezsim katonáinak kiképzésében részt vevő oktatók nem rendelkeznek mentességgel, így (az oroszok) folytatják a különleges műveletet.

Putyin a Szentpéterváron tartott gazdasági fórumon azt mondta, hogy a Nyugat lépései aláássák a nemzetközi biztonságot és nagyon súlyos problémákhoz vezethet. Állította, hogy egyes nyugatokról szállított fegyverek használata során ezen országok katonái irányítják a rakétákat és választják ki a célpontokat. Putyin bírálta, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket szállítanak Ukrajnába. Azt mondta, hogy akkor ők is ilyen fegyvereket fognak átadni más országoknak nyugati célpontok ellen. Ezen országokat nem nevezte meg. Szintén elmondta, hogyha a németek ilyen fegyvereket adnak át az ukránoknak, az végleg tönkre fogja tenni az orosz-német kapcsolatokat. Arra is figyelmeztetett, hogy országa nem zárja ki nukleáris fegyverek használatát, ha Oroszország szuverenitását vagy területét veszély fenyegeti, de jelenleg nem látja ennek szükségét.

Putyin a Fórumon feltett kérdésekre azt állította, hogy a Nyugatnak megvan a lehetősége arra, hogy véget vessen az ukrajnai harcoknak, de nem tette. Ha Washington leállítaná Kijev fegyverellátását, az ellenségeskedések két-három hónapon belül véget érhetnének. Nem ezt teszi, sőt arra presszionálja Ukrajnát, hogy a mozgósítási korhatárt vigye le 18. évre.

Az orosz katonai veszteségekről azt mondta, hogy erről nem beszél senki, de részletek nélkül azt állította, hogy Ukrajna veszteségei többszörösek, mint Oroszországé. Szerinte az Ukránok havonta 50000 embert veszítenek, és havonta 30000 embert tudnak mozgósítani, azonban ez a létszám csak a veszteségeket fedezi.

Azt is elmondta, hogy Ukrajnában több mint 1348 orosz katona van fogságban, míg több mint 6465 ukrán katonát tartanak fogva Oroszországban.

 O55

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pallasathene.blog.hu/api/trackback/id/tr718425025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása